You are here

ΟΗΟ-ΣΕΚ: Έφυγαν από το τραπέζι οι ιδιωτικοποιήσεις

23/06/2022 16:00

Η πρόθεση που είχε εκδηλωθεί παλαιότερα σε σχέση με την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, ούτε καν προς συζήτηση, τόνισε  ο Ανδρέας Ηλία ΓΓ της ΟΗΟ- ΣΕΚ, μιλώντας στο πλαίσιο του σημερινού τακτικού συνεδρίου της ομοσπονδίας.

Όπως επεσήμανε, μέσα από την πανδημική κρίση και άλλες δοκιμασίες της οικονομίας, διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι ουσιώδεις υπηρεσίες και οι τοπικές αρχές του τόπου.

Ο κ. Ηλία που μιλούσε στην παρουσία των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ, που παρέστησαν στο συνέδριο, ανέφερε εκτός κειμένου της ομιλίας του ότι οι ουσιώδεις υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών.

Χαρακτήρισε τους δύο μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, Cyta και ΑΗΚ, ως εξαιρετικούς, επισημαίνοντας μία σειρά βελτιώσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στους δύο αυτούς οργανισμούς.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Cyta , σημείωσε ότι αποτελεί παράδειγμα επιχειρηματικής πρακτικής για το σύνολο της οικονομίας αφού όπως είπε, παρουσιάζει σημαντικά κέρδη επί σειρά ετών, επενδύει με ίδια κεφάλαια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και προσβλέπει στο να μεταφέρει τον τόπο στη νέα ψηφιακή εποχή.

«Η Cyta» πρόσθεσε, «αποτελεί υπόδειγμα και παράδειγμα ΝΠΔΔ για το πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον μέσα από μια ανταγωνιστική δραστηριότητα σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα για την κοινωνία».

Στην αναφορά του για την ΑΗΚ ο κ.Ηλία τόνισε ότι η αρχή, είναι ο κύριος φορέας διαφύλαξης της ενεργειακής ασφάλειας του τόπου.

Εφάρμοσε, είπε, τον αναγκαίο λειτουργικό και διοικητικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της και προσβλέπει στην ανταγωνιστική προοπτική της.

«Το μικρό και απομονωμένο ενεργειακό σύστημα του τόπου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που δεν συναντούμε σε άλλες χώρες της ΕΕ, οπότε στον νέο ενεργειακό σχεδιασμό του τόπου υπάρχει χώρος και ρόλος για την ΑΗΚ προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον σε ένα τόσο σημαντικό τομέα για τη οικονομία και τη κοινωνία» παρατήρησε.

Πρωτόγνωρες δυσκολίες και ανατροπές

Ο ΓΓ της ΟΗΟ -ΣΕΚ έκανε εκτενή αναφορά στις δυσκολίες όλων των εργαζομένων και γενικότερα της κοινωνίας εδώ και μια δεκαετία, ξεκινώντας από τη βαθιά οικονομική κρίση και το μνημόνιο του 2012-2013, την  πανδημία του Covid 19 και στις δραματικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, των κυρώσεων και της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

«Είναι έκδηλο, ότι το παγκόσμιο περιβάλλον αλλάζει, κατά τρόπο που να παρουσιάζονται συχνότερα, από ότι προηγουμένως, προβλήματα που επηρεάζουν και τον τόπο μας. Σε τούτο το περιβάλλον όλοι οφείλουμε, να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργούνται ώστε να λαμβάνονται άμεσα μέτρα», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι ανέλαβαν τεράστιο βάρος, μεγαλύτερο από όσο τους αναλογούσε.

Η μεσαία τάξη του πληθυσμού, είπε, συρρικνώθηκε σημαντικά και αυξήθηκαν αντίστοιχα τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

Η ΟΗΟ -ΣΕΚ και οι συντεχνίες που την αποτελούν, πρόσθεσε, είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά για τη διαφύλαξη της οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας στον τόπο.

«Η βελτίωση των μισθών και των ωφελημάτων αξιολογείται σε συνεχή βάση και θα επιδιωχθεί, αφού θεωρείται αναγκαία προκειμένου να ανατραπεί η διεύρυνση της ανισότητας στη συσχέτιση των μισθών με τα κέρδη. Η διεκδίκηση του μεριδίου που μας αναλογεί από τον παραγόμενο πλούτο της οικονομίας, αποτελεί προτεραιότητα μας και θα πρέπει να θεωρείται από όλους δεδομένη», τόνισε.

Κοινωνικός διάλογος και συλλογικές συμβάσεις

Ο τόπος για έξι δεκαετίες ακολουθεί με επιτυχία ένα καθορισμένο σύστημα κοινωνικού διαλόγου γεγονός που εδραίωσε διαχρονικά  την εργασιακή ειρήνη στον τόπο, ανέφερε ο κ. Ηλία..

Πρόσθεσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρά τις δυσκολίες της τελευταίας δεκαετίας, «ανταποκριθήκαμε στις περιστάσεις των καιρών και λειτουργήσαμε υπεύθυνα προς όφελος της οικονομίας και του τόπου».

«Περιφρουρήσαμε τον κοινωνικό διάλογο και το σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις», υπέδειξε.

Με τη συμπληρωματική συμφωνία πλαίσιο για τα έτη 2015-2018 που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2018 το συνδικαλιστικό κίνημα, είπε, πέτυχε  τη  σταδιακή επαναφορά και αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων μέσα από έξι στάδια και συνολική διάρκεια τεσσεράμισι έτη, που ολοκληρώνεται την 1/1/2023.

Η συμφωνία, σημείωσε, συνομολογήθηκε όταν καλλιεργείτο η πεποίθηση ότι αυτές θα κριθούν παράνομες από τα δικαστήρια.

«Όταν τελικά ολοκληρώθηκε η δικαστική  διεργασία, αυτό που έμεινε είναι η δική μας συμφωνία και η πλήρης επαναφορά μισθών και συντάξεων, την 1/1/2023, οφείλεται σε αυτή τη συμφωνία» υπογράμμισε.

«Είναι πεποίθηση μας»,πρόσθεσε, «ότι αν τότε είχαμε μαζί μας και άλλες Οργανώσεις θα επιλύαμε και το θέμα του τρόπου επαναφοράς του πενταετούς παγώματος των Προσαυξήσεων, μια στρέβλωση που θα επηρεάζει τους εργαζομένους σε όλο τον εργασιακό τους βίο».

Ο ΓΓ της ΟΗΟ -ΣΕΚ  ανέφερε επίσης ότι στη συμφωνία πλαίσιο 2019-2021, που λόγω πανδημίας καθυστέρησε και υπογράφηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 2021 περιλαμβάνεται, ως παράρτημα, η εισαγωγή και λειτουργία νέου συνταξιοδοτικού για τους μόνιμους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011 και τους αορίστου χρόνου εργαζομένους.

Η καινοτομία του συνταξιοδοτικού

Εκτενή αναφορά έκανε ο Α. Ηλία, για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο το οποίο, όπως είπε, αποδίδει καθορισμένα ωφελήματα, εφάπαξ και σύνταξη, στηρίζεται όμως σε βασικά στοιχεία που συναντούμε σε ταμεία προνοίας, όπως η σύσταση ενός και μόνο «ειδικού ταμείου» στο οποίο θα κατατίθενται αμφότερες οι εισφορές του εργοδότη και του εργαζόμενου για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η ρητή απαγόρευση δανεισμού του κράτους στοχεύει στο να προστατεύσει το ταμείο από χρησιμοποίηση των αποθεματικών του, σε σκοπούς άλλους από τους σκοπούς σύστασης του» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Προς αυτή τη κατεύθυνση στρέφεται και η συμφωνία για σύσταση «επιτροπής παρακολούθησης» της λειτουργίας του ταμείου στην οποία θα συμμετέχουν η ΟΗΟ-ΣΕΚ, η ΠΑΣΥΔΥ και η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

«Για τους υφιστάμενους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τους οποίους εφαρμόστηκαν ταμεία πρόνοιας θα δοθεί η δυνατότητα της επιλογής για ένταξη στο συγκεκριμένο Ταμείο. Συμφωνήθηκε ότι το αποδιδόμενο εφάπαξ για όλους, δεν φορολογείται όπως άλλωστε συμβαίνει και στη περίπτωση των ταμείων προνοίας». 

«Το μεγάλο στοίχημα στη σύσταση του συγκεκριμένου ταμείου», τόνισε,  «είναι η λειτουργία του να είναι τέτοια, που μέσω της διαχείρισης και των αποδόσεων του να διαφυλάξει την απαραίτητη ευρωστία του, ώστε να μην επιβαρύνει τις επόμενες γενιές»

Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, ο κ. Ηλία τόνισε ότι το σχέδιο υγείας  αντικατέστησε ένα κοινωνικά χρεοκοπημένο και άδικο σύστημα υγείας, «οπότε αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών» .

«Λόγω της εφαρμογής του ΓεΣΥ» πρόσθεσε, «δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των ταμείων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που λειτουργούσαν στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και τα οποία απέρρεαν από συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις, που ισχύουν για δεκαετίες».

«Με βάση απόφαση πολιτικής του Υπουργικού Συμβουλίου, καταλήξαμε σε συμφωνίες για μετεξέλιξη των ταμείων ώστε να παρέχουν συμπληρωματικές καλύψεις που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ», σημείωσε.

Μεταρρύθμιση ΤΑ , υπάλληλοι αορίστου χρόνου

Ο ΓΓ της ΟΗΟ -ΣΕΚ χαιρέτισε την έγκριση των νόμων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάλεσε  όλους τους εμπλεκόμενους να αξιοποιήσουν το μεσοδιάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, ημερομηνία που εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει σωστά, από την αρχή. 

«Μας προβληματίζει η ευκολία με την οποία καταφεύγουν οι Ημικρατικοί οργανισμοί και αρχές ΤΑ  στην αγορά υπηρεσιών για μόνιμες και διαρκείς ανάγκες επικαλούμενοι προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και γενικότερα θέματα οικονομικής στενότητας», επεσήμανε.

«Ως ΟΗΟ-ΣΕΚ διαφωνούμε με αυτή, την απαράδεκτη τακτική για τούτο και στη συμφωνία πλαίσιο 2019-2021 έχει περιληφθεί  πρόνοια για επαναβεβαίωση της αρχής ότι οι «Μόνιμες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται από μόνιμες Θέσεις» είπε και πρόσθεσε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά υπηρεσιών θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στην εκτέλεση έργων τα οποία έχουν αρχή και τέλος και σε καμιά περίπτωση δεν εμπλέκονται με τις συνήθεις δραστηριότητες των Οργανισμών και των ΑΤΑ».

Σε ότι αφορά τα εργασιακά ζητήματα χαιρέτησε την πρόοδο στην ρύθμιση των γενικών όρων απασχόλησης για τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους οι οποίοι πλέον είναι οι ίδιοι με τους αντίστοιχους μόνιμους υπαλλήλους.

«Το μόνο ζήτημα που απέμεινε προς προώθηση και επίλυση, είναι το καθεστώτος εργοδότησης τους και η προοπτική ανέλιξης τους, το οποίο είναι ανοικτό στο θεσμοθετημένο διάλογο που θεσπίσαμε με τον ΥΠΟΙΚ», σημείωσε.

Του Λεύκου Χρίστου