You are here

Σφήνα ΑΗΚ για τις υποδομές ΦΑ

27/02/2018 07:03

Η ΑΗΚ προτίθεται να επενδύσει συμμετέχοντας ουσιαστικά στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί για τις υποδομές του έργου εισαγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε χθες η επιτροπή οικονομικών.

Κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της ΑΗΚ, που προβλέπει έλλειμμα €113 εκ., αναφέρθηκε ότι ανάλογα με την εξέλιξη του έργου ο οργανισμός ενδεχομένως να επανέλθει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό καθώς βάσει σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής της ΑΗΚ στο έργο, με ποσοστό μέχρι και 30% της συνολικής επένδυσης.

Στο έργο για το οποίο η συνολική επένδυση αναμένεται να φτάσει τα €250 εκ. θα συμμετέχει και η ΔΕΦΑ ενώ οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς τρέχουν δύο σχετικοί διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου ενέργειας, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου βρίσκεται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες όπου διαπραγματεύεται με σκοπό την είσπραξη κονδυλίου σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη ΔΕΦΑ ώστε να υπάρξει κατάληξη σχετικά με το ποιοι θα συμμετέχουν στο έργο και το πώς αυτό θα υλοποιηθεί.

Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν επίσης, την επιτροπή ότι έχει προχωρήσει η κατάθεση αγωγής για την υπόθεση των πασσάλων τους οποίους αγόρασε η ΑΗΚ αλλά ήταν ακατάλληλοι για χρήση. Η υπόθεση της αγωγής εναντίον της εταιρείας VEX είναι ορισμένη για τις 9 Μαρτίου και όπως αναφέρθηκε, το αίτημα της ΑΗΚ αφορά αποκάλυψη εγγράφων και διεκδίκηση συνολικού ποσού €24,8 εκ.

Έλλειμμα €113 εκ.

Ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ περιλαμβάνει δαπάνες €937,5 εκ. και έσοδα €824,6 εκ. με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα €112,9 εκ. το οποίο θα καλυφθεί από υφιστάμενα κεφάλαια. Το πλεόνασμα χρήσεως της ΑΗΚ ανέρχεται στα €18,3 εκ.

Το σύνολο των δαπανών περιλαμβάνει €438,5 εκ. που αφορούν δαπάνη για καύσιμα και 46,6 εκ. για την αγορά ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους €196,7 εκ. αφορούν εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ολοκλήρωση των εργασιών για μετατροπή των μονάδων για καύση φυσικού αερίου και άλλα βελτιωτικά έργα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού καθώς επίσης, δαπάνες για τη βελτίωση, την επέκταση και την ενδυνάμωση του δικτύου μεταφοράς και διανομής.

Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίζονται στα €761 εκ.

Άλλα έσοδα €19 εκ. αναμένονται από την πώληση αφαλατωμένου νερού και €19 εκ. από τη χρέωση δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων.

Στους βασικούς στόχους του οργανισμού, σύμφωνα με του αρμόδιους, περιλαμβάνεται η επιτυχής εφαρμογή του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού με βάση τις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ, η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η εφαρμογή προγράμματος συντήρησης εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, εκπρόσωπος της ΑΗΚ ανέφερε ότι τα συνολικά ανείσπρακτα ποσά που οφείλουν καταναλωτές στην ΑΗΚ έχουν παρουσιάσει μείωση αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα, γύρω στα €20 εκ.

Σημειώθηκε επίσης, ότι το ποσό που οφείλουν οι τ/κ στους οποίους πωλείται ηλεκτρικό ρεύμα, ανέρχεται στα €272,1 εκ. για τα έτη 1964-2016 και στις €321 χιλ. για το 2017. Τα ποσά, κατόπιν σχετικής πολιτικής απόφασης, δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ.

Της Μαρίας Χαμπή