You are here

Υπ. Ενέργειας: Έρχονται χορηγίες εκατομμυρίων

24/05/2022 17:48

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα προκηρυχθούν τα σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής, ύψους €20 εκατ. για τα έτη 2022-2023, ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας για τα Σχέδια Χορηγιών του 2022 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ηλιακών θερμοσιφώνων και θερμομόνωσης οροφής σε οικίες, η κ. Πηλείδου ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα αξίας €600 χιλ. είναι σημαντικά αυξημένη, ενώ θα εξυπηρετήσει 1300 πολίτες.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αρχές Ιουνίου, ενώ προκηρύχθηκε και σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των τοπικών αρχών, ύψους €9 εκατ.

Μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένεται νέα προκήρυξη σχεδίου για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών κόστους €35 εκατ., ποσό αυξημένο για τους ευάλωτους καταναλωτές. Το 2021 είχαν ληφθεί 2,152 αιτήσεις από τις οποίες οι 118 από ευάλωτους.

Σε ισχύ παραμένει το σχέδιο αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών για ευάλωτα νοικοκυριά, ύψους €5 εκατ., ενώ μέχρι σήμερα αίτηση προέγκρισης υπέβαλαν πέραν των 4000 νοικοκυριών.

Όπως τόνισε, τα σχέδια των χορηγιών έχουν ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κυπριακών κατοικιών και επιχειρήσεων, με στόχο την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων όπως η ακρίβεια στον ηλεκτρισμό, η μείωση εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και η αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ αυτών, το υπουργείο επιδιώκει την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Κύπρου όπως ορίστηκαν μέχρι το 2030 και οι οποίοι βρίσκονται υπό αναθεώρηση για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, ενώ επιπλέον θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίστηκαν, ύψους €330 εκατ. μέχρι το 2027.

Συγκεκριμένα, τα κονδύλια προέρχονται από τα Διαθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και του νέου σχεδίου της ΕΕ REPowerEU, το οποίο προωθεί μέτρα και κίνητρα για τον ενεργειακό μετασχηματισμόςτης ΕΕ.

Από το 2005 μέχρι το 2020 δόθηκαν χορηγίες πέραν των €350 εκατ., ενώ το 2022 το ποσό για τις χορηγίες αναμένεται να ξεπεράσει τα €90 εκατ.

Μετάβαση της Κύπρου σε ένα νέο ενεργειακό προφίλ

Ποσό €20 εκατ. θα δοθούν για τις χορηγίες του 2022 και του 2023, ποσό επίσης αυξημένο σε σύγκριση με τα τελευταία έτη. Το 2021 το υπουργείο έλαβε 4,864 αιτήσεις εκ των οποίων 1022 αιτήσεις αφορούσαν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος net metering από ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία έδωσε ο Λειτουργός Υπηρεσίας Ενέργειας, Γιώργος Τσιαμέττης, στην δική του ομιλία, ενώ επισήμανε ότι τα σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής τα οποία θα προκηρυχθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, θα συμπεριλαμβάνουν και το virtual net metering.

Ο επικείμενος μετασχηματισμός προβλέπει την Κύπρο με ένα νέο ενεργειακό προφίλ, φιλικό προς το περιβάλλον, ανέφερε, τονίζοντας ότι η μετάβαση της Κύπρου στο νέο ενεργειακό πλαίσιο που σχεδιάστηκε θα προσφέρει ευκαιρίες βιώσιμης διαβίωσης στους πολίτες, οικονομική ανάπτυξη στις επιχειρήσεις και ευημερία.

Σημείωσε, ότι υπάρχουν κίνητρα για παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση και εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ στους στόχους παραμένει η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά.

Μ.Κ.