You are here

Δήμος Λευκωσίας: €1,8 εκ. για «έξυπνο» οδικό φωτισμό

02/06/2021 17:34

Στην αντικατάσταση περίπου οκτώ χιλιάδων οδικών λαμπών με τα «έξυπνα» φωτιστικά LED, που αναμένεται να επιφέρουν εξοικονόμηση αρκετών χιλιάδων ευρώ το χρόνο, προχωρεί ο Δήμος Λευκωσίας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, υπέγραψαν την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021 την σχετική συμφωνία για την αντικατάσταση όλων των ενεργοβόρων λαμπτήρων οδικού φωτισμού με «έξυπνα» φωτιστικά LED.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,8 εκ. ευρώ. Η Συμφωνία περιλαμβάνει, την προμήθεια έξυπνων φωτιστικών LED 3000Κ, θερμού λευκού χρώματος,  την αντικατάστασή των παλαιών φωτιστικών με τα νέα φωτιστικά (περίπου 7300 στον αριθμό), τη διαχείριση των παλαιών φωτιστικών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές πρακτικές και  τη συντήρησή τους (υλικά και εργατικά) για περίοδο οκτώ χρόνων από την ημερομηνία εγκατάστασης τους με δυνατότητα ανανέωσης της Συμφωνίας Συντήρησης μετά τη λήξη της.

Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, η εγκατάσταση των νέων φωτιστικών θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας πέραν του 65%, με συνεπακόλουθο τη σημαντική μείωση του κόστους αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κατά την υπογραφή της Συμφωνίας «το έργο θα συμβάλει στην αναβάθμιση του οδικού φωτισμού και θα αλλάξει την νυκτερινή εικόνα της πόλης».

Ο κ. Κωμοδρόμος δήλωσε ότι «στην ΑΗΚ είμαστε περήφανοι που οι Τοπικές Αρχές δείχνουν εμπιστοσύνη σε εμάς για τις αναβαθμίσεις των οδικών φωτιστικών. Η έμπρακτη συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά για όλους κοινωνική ευθύνη. Στην ΑΗΚ θεωρούμε την εξοικονόμηση ενέργειας ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης».