You are here

Φεύγουν επτά κεραίες από Νατούρα στο Κάβο Γκρέκο

14/06/2021 11:25

Την κατεδάφιση με μηχανικά μέσα και όχι εκρηκτικά, των κεραίων ύψους 132,5 μ., στο χώρο του ραδιοφωνικού σταθμού στο Κάβο Γκρέκο στην επαρχία Αμμοχώστου, εισηγείται η περιβαλλοντική αρχή.

Στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι μετά από επιτόπια συνολική εκτίμηση των δεδομένων και επισκόπησης (επιτόπια 16.4.2021) λειτουργών των αρμόδιων Τμημάτων (Περιβάλλοντος και Δασών) και του διευθυντή της εταιρείας αλλά και εκπροσώπους της εταιρείας αποξήλωσης, γίνεται εισήγηση στην εταιρεία SOMERA όπως η κατεδάφιση των κεραίων και η αποξήλωση των υποδομών γίνει με μηχανικά μέσα και όχι με εκρηκτικά.

Σημειώνεται ότι με τα μηχανικά μέσα η κατεδάφιση θα είναι πιο ελεγχόμενη και μειώνει τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις σε οικότοπους και είδη ενώ μετά το πέρας της αποξήλωσης όλα τα υλικά και μπάζα θα πρέπει να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένους χώρους.

 Σημειώνεται επίσης, ότι η εταιρεία θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το Τμήμα Δασών (αρμόδια αρχή διαχείρισης της δασικής περιοχής) για την αποκατάσταση των χώρων όπου θα αφαιρεθεί το σκυρόδεμα.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατεδάφιση 7 κεραιών της εταιρείας France Medias Monde (Somera), στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 καθώς και την αποξήλωση των υποστηρικτικών υποδομών τους (σύρματα, κτήρια και πασάλοι). Στην εξέταση της μελέτης έλαβαν μέρος τα μέλη με εξειδικευμένες γνώσεις της Ad hoc επιτροπής τα οποία είναι εκπρόσωποι των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Δασών, και Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΟΚ) και του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria).

Το Κάβο Γκρέκο αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα, πλούσια σε απολιθώματα φυτικών και ζωικών οργανισμών. Οι κεραίες εμπίπτουν σε περιοχή (κάβος) η οποία προστατεύεται σύμφωνα με τις Οδηγίες των Οικοτόπων και Πουλιών (ΕΖΔ και ΖΕΠ) για το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον (οικότοποι και είδη). Τα αντικείμενα προστασίας της προστατευόμενης περιοχής αφορούν χερσαίους και θαλάσσιους τύπους φυσικών οικοτόπων και είδη χλωρίδας και πανίδας (χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον).

Λόγο ευαισθησίας της περιοχής σε χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και έλλειψης στοιχείων ως προς τις επιπτώσεις σε αυτό με τη χρήση εκρηκτικών οι οποίες ενδέχεται να είναι μεγάλες και σημαντικές, και μετά από επικοινωνία με τον Διευθυντή της Εταιρείας Somera και την εταιρεία αποξήλωσης, γίνεται εισήγηση όπως προωθηθεί η κατεδάφιση με μηχανικά μέσα.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί θα είναι με μηχανικά μέσα αφού θα είναι πιο ελεγχόμενη ως προς τις επιπτώσεις και έχει ως ακολούθως:

- Κατεδάφιση 7 κεραιών με την αποκοπή των σχοινιών (από απόσταση) που υποστηρίζουν τις

κεραίες (αλυσιδωτά και σύμφωνα με την φορά του αέρα).

- Αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση στο έδαφος

- Αποκοπή και απομάκρυνση των σχοινιών και αποξήλωση των βάσεων σκυροδέματος (απομάκρυνση σκυροδέματος 50-60 εκατοστά κάτω από το έδαφος)

- Απομάκρυνση καλωδίων χαλκού χειρονακτικά

- Αφαίρεση πασάλων με τη χρήση μηχανημάτων (από τον δρόμο)

- Αποξήλωση των υποδομών casemate (μικρά κτίρια από το δρόμο).

Οι κεραίες θα αποσυναρμολογούνται στο έδαφος, οι πάσαλοι θα αφαιρούνται με μηχάνημα από τους υφιστάμενους δρόμους, τα κτίρια θα κατεδαφιστούν μηχανικά και τα καλώδια θα αφαιρεθούν χειρονακτικά.

Όλα τα υλικά κατεδάφισης θα μεταφερθούν σε αδειοδοτημένους χώρους απόρριψης /ανακύκλωσης υλικών.

Η κατεδάφιση των κεραιών θα γίνει σύμφωνα με την φορά των ανέμων και θα προωθηθεί προς τους υφιστάμενους δρόμους και χέρσα γη (θα αποφευχθεί η βραχώδης περιοχή και περιοχές όπου φύεται θαμνώδης βλάστηση).

Η βλάστηση της περιοχής Κάβο Γκρέκο αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό της έκτασης της από εκτεταμένους θαμνώνες αοράτου Juniperus phoenicea. Η περιοχή καλύπτεται επίσης από εκτάσεις χαμηλής βλάστησης με φρύγανα καθώς και από μίξη των δύο τύπων βλάστησης (αόρατοι με φρύγανα).

Μικρότερα τμήματα της περιοχής καλύπτονται από άλλους οικότοπους με ιδιαίτερη αξία να αποδίδεται σε οικότοπους προτεραιότητας όπως τα εποχικά λιμνία, φυτοκοινωνίες με αγρωστώδη και θερόφυτα, παλλούρες.

H.E.