You are here

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας συνυπέγραψε τη «Διακήρυξη της Πράγας»

30/09/2022 19:42

Τη «Διακήρυξη της Πράγας» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, υπέγραψε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μαζί με περισσότερους από 20 Ευρωπαίους δημάρχους. Η υπογραφή της Διακήρυξης, ακολούθησε μετά τον 11ο Διάλογο των Δημάρχων των Πρωτευουσών της ΕΕ με την Κομισιόν, που διοργανώθηκε φέτος από την Πράγα στις 27 Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, οι 20 και πλέον δήμαρχοι πρωτευουσών και ευρωπαϊκών πόλεων που έλαβαν μέρος, μεταξύ των οποίων, της Αθήνας, του Βερολίνου, των Βρυξελλών, της Βαρσοβίας, του Ελσίνκι, συζητήσαν με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, για την ενεργειακή κρίση, την προώθηση της πράσινης ενέργειας, το ρόλο των τοπικών αρχών και την ανάγκη, για απευθείας χρηματοδοτήσεις στις πόλεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Απευθυνόμενος προς τους Δημάρχους, ο κ. Timmermans, ανέφερε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων και την υιοθέτηση κοινής στρατηγικής, άμεσα και δυναμικά.   

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κ. Timmermans, θέτοντας τις ιδιάζουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως χώρα «πρώτης γραμμής» για την εισδοχή μεταναστών και την ανάγκη αποτελεσματικότερης στήριξης και επίδειξης αλληλεγγύης στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. 

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, στην οποία, όπως τόνισε, οι χώρες της Ευρώπης αφέθηκαν να καταστούν ευάλωτες, παρά τις προειδοποιητικές ενδείξεις του πρόσφατου παρελθόντος, απευθύνθηκε στον κ. Timmermans, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για πιο συνεκτική εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο Δήμαρχος, τόνισε τη σημασία των απευθείας χρηματοδοτήσεων προς τις πόλεις για την επίτευξη των γρήγορων και άμεσων αλλαγών, που απαιτούνται για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους ευρωπαίους πολίτες.

(ΚΥΠΕ/ΕΓ/ΑΓΚ)