You are here

Οι γεννήτριες αύξησαν τους ρύπους

08/09/2011 14:24
Μπορεί οι νέες κινητές μονάδες παραγωγής ενέργειας οι οποίες τοποθετήθηκαν στο Βασιλικό να συμβάλλουν για να παρέχεται απρόσκοπτα στους καταναλωτές ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο από τις μετρήσεις που διενήργησε το τμήμα επιθεώρησης εργασίας διαπιστώθηκε ότι είναι αυξημένες οι εκπομπές ρύπων.

Πάντως οι αρμόδιοι καθησύχασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας τα οποία ενημερώθηκαν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου, διαβεβαιώνοντας τους ότι οι εκπομπές ρύπων είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Οι αρμόδιοι, ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι το διοξείδιο του αζώτου βρίσκεται 75% του ορίου και το διοξείδιο θείου, στο 26% του ανώτατου ορίου και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι εκπομπές ρύπων και στο μέλλον θα είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τους αρμοδίους δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

«Θέλουμε να πιστεύουμε», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «ότι θα γίνονται οι σωστές ενέργειες και διαδικασίες και δεν θα ξεφύγουν οι μετρήσεις από τα επιτρεπτά όρια για να μην υπάρχει καμία ανησυχία για τη δημόσια υγεία».

Έκανε επίσης λόγο για μη σωστή συνεργασία των διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων με το Κρατικό Χημείο, αφού όπως εξήγησε, σήμερα εκπρόσωποι του χημείου ενημερώθηκαν για τις μετρήσεις που έγιναν από το τμήμα επιθεώρησης εργασίας.

Η Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, Πόπη Κανάρη, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το χημείο θα προχωρήσει και με δικούς του ελέγχους ποιότητας του αέρα. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης του νερού και του εδάφους εξαιτίας της φονικής έκρηξης στο Μαρί.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέλλα Μισιαούλη, ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε και για τα μέτρα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού όταν βρίσκονται στο χώρο όπου τοποθετήθηκαν οι γεννήτριες.

Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, όταν προσεγγίζουν την περιοχή είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό όπως γάντια και μάσκες.

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν και χρονικά πλαίσια έκθεσης των εργαζόμενων στο χώρο των γεννητριών, δηλαδή δεν επιτρέπεται να βρίσκονται από συγκεκριμένη ώρα στο χώρο, ενώ γίνονται έλεγχοι αν οι εργαζόμενοι τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου