You are here

Ποινική υπόθεση για ρύπανση στο Βασιλικό

25/08/2010 07:18
Παραβάσεις στην εκπομπή ρύπων διαπιστώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή του Βασιλικού και της Μονής από το Τσιμεντοποιείο και την ΑΗΚ, με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο παραβάτες να αντιμετωπίζει ποινική δίωξη από το κράτος.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, το κράτος αποφάσισε τη λήψη ποινικών μέτρων εναντίον του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού για παραβάσεις των οριακών τιμών εκπομπής σκόνης που παρατηρήθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009 καθώς και στις 3 Φεβρουαρίου του 2010.

Οι μετρήσεις έγιναν από λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά τη διάρκεια ελέγχων στις εγκαταστάσεις του Βασιλικού.

Η εκδίκαση της υπόθεσης κατά του Βασιλικού δεν έχει αρχίσει ακόμη, ενημερώνει η υπουργός τη βουλή.

Παραβάσεις εντοπίστηκαν από τους λειτουργούς του υπουργείου και στην περίπτωση της ΑΗΚ.

Στις 18 Ιουνίου του 2009 λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας είχαν διαπιστώσει ότι στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού οι εκπομπές σκόνης είχαν ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια κατά 50% περίπου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο δεν ζητήθηκε η λήψη ποινικών μέτρων εναντίον της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, διότι η Αρχή είχε ήδη παραγγείλει και εγκατέστησε λίγους μήνες μετά κατάλληλο φίλτρο για μείωση των εκπομπών σκόνης.

Τα νέα για τους κατοίκους των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τις βαριές βιομηχανίες είναι πάντως σχετικά καλά, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναπνέουν καθαρότερο αέρα.

Τόσο το Τσιμεντοποιείο όσο και η ΑΗΚ αποφάσισαν τη λήψη μέτρων τα οποία θα συμβάλουν σε βελτίωση της ατμόσφαιρας.

Η ποιότητα του περιβάλλοντος θα βελτιωθεί με τη λειτουργία των δύο νέων μονάδων του Τσιμεντοποιείου και το παράλληλο κλείσιμο των δύο υφιστάμενων, στο Βασιλικό και στη Μονή.

Οι νέες μονάδες θα είναι εξοπλισμένες με κατάλληλη αντιρρυπαντική τεχνολογία για προστασία της ατμόσφαιρας στην περιοχή, ενώ οι μονάδες 4 και 5 στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού είναι εξοπλισμένες με αντιρρυπαντική τεχνολογία.

Συγκεκριμένα η 4η μονάδα άρχισε τη λειτουργία της από το Νοέμβριο του 2009, ενώ η 5η μονάδα προγραμματίζεται να λειτουργήσει αρχές του 2012.

Ακόμη πιο καλύτερη θα είναι η κατάσταση στην περιοχή με την έλευση και χρήση του φυσικού αερίου το οποίο θα αποτελεί το καύσιμο στις μονάδες του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού.

Αφορμή για τα στοιχεία που απέστειλε το αρμόδιο υπουργείο στη βουλή, και επισυνάπτονται, αποτέλεσε επιστολή που έστειλε στις 22 Ιουνίου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λάρνακας, Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στην Καλαβασό η οποία γειτνιάζει με τις βαριές βιομηχανίες κάτοικοι της περιοχής του είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις υψηλές εκπομπές ρύπων καθώς και για την επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα.

Στην απαντητική της επιστολή η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραθέτει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε το τμήμα επιθεώρησης εργασίας από τον Ιούνιο 2009 μέχρι τον Ιούνιο 2010 στις εγκαταστάσεις του τσιμεντοποιείου Βασιλικού και του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Επισυνάπτουμε την επιστολή της υπουργού Εργασίας στο βουλευτή του ΔΗΣΥ, Τάσο Μητσόπουλο.