You are here

Πράσινο στην αποξήλωση δεξαμενών από παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας

16/07/2020 12:33

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο φως στην αποξήλωση των δεξαμενών καυσίμων της εταιρείας PPT Aviation Services Ltd, και της εταιρείας  BP Eastern Mediterranean, οι οποίες βρίσκονται στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας.

Σύμφωνα με την έκθεση της γνωμοδότησης, το εν λόγω τεμάχιο απέχει 600 μ. από τον δήμο Λάρνακας και 1 χιλ. από τον δήμο Δρομολαξιάς ενώ οι εγκαταστάσεις προς αποξήλωση βρίσκονται εντός της ζώνης ΑΕ και απέχουν περίπου 30 μ. από την ζώνη Δα2.

Το τεμάχιο που βρίσκονται οι δεξαμενές καυσίμων που θα κατεδαφιστούν εφάπτονται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 – Αλυκές Λάρνακας.

Οι Αλυκές αποτελούν ένα από κύριους υγρότοπους του νησιού με μεγάλη οικολογική αξία και προστατεύονται από διάφορες συμβάσεις (Ramsar, Βέρνη και Βόννη) καθώς και τις οδηγίες των οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ και Πουλιών 2009/147/ΕΕ.      

Στην περιοχή βρίσκεται η μικρή λίμνη αεροδρομίου, όπου και στις παρυφές της φύεται αλοφυτική κυρίως βλάστηση.

Στην άμεση περιοχή μελέτης βρίσκεται το τέμενος της Χαλά Σουλτάν, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της Λάρνακας, μία εγκατάσταση αφαλάτωσης, το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο τερματικός αρχηγών κρατών και ιδιωτικών σκαφών και εγκαταστάσεις διαχείρισης cargo εμπορευμάτων του αεροδρομίου. 

Ο χώρος των εγκαταστάσεων βρίσκεται σε απόσταση 1250 μ. από την κοντινότερη ευπρόσβλητη ζώνη σε νιτρικά και 1300m από την παραλία Μακένζι. 

Το έργο αφορά την αποξήλωση και κατεδάφιση των πιο κάτω εγκαταστάσεων:

-Κτήριο/γραφείο

-Δύο μεταλλικά στέγαστρα

-Bundwall

-Περίφραξη

-Δάπεδο από σκυρόδεμα

-Υπόγειος διαχωριστήρας

-1 κάθετη δεξαμενή

-3 οριζόντιες δεξαμενές. 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν διαπιστώθηκε καμία σοβαρή και μόνιμη περιβαλλοντική επίπτωση από την αποξήλωση του έργου. 

Αναμένεται περιοδική όχληση στην πτηνοπανίδα της περιοχής λόγω των εργασιών αποξήλωσης του τερματικού, οι οποίες θα προκαλέσουν περιοδικά εκπομπές θορύβου, σκόνης και αερίων.

Επιπλέον, αναμένεται να προκληθούν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής, στην αλοφυτική κυρίως βλάστηση της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 – Αλυκές Λάρνακας. 

Της Ηρώς Ευθυμίου