You are here

Προς αξιολόγηση το πρόγραμμα συνεργασίας Interreg Ελλάδος - Κύπρου

06/04/2022 09:00

Ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής κατατέθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg 2021-2027 «Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027».

Η περιοχή διασυνοριακής συνεργασίας του προγράμματος Interreg VI-A Ελλάδα-Κύπρος 2021- 2027 περιλαμβάνει τρεις περιφέρειες NUTS II για την Ελλάδα (Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου), ενώ για την Κύπρο επιλέξιμη περιοχή αποτελεί το σύνολο της χώρας (NUTS I).

Η περιοχή εφαρμογής του νέου προγράμματος αποτελεί την πλέον νοτιοανατολική εδαφική ενότητα λειτουργώντας ως πύλη εισόδου – εξόδου της ΕΕ.

Συνορεύει με οκτώ χώρες, μία εκ των οποίων είναι υποψήφια για ένταξη (Τουρκία) και οι υπόλοιπες επτά χώρες αποτελούν γείτονες της ΕΕ (Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Αίγυπτος και Λιβύη) και λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, από το Μέσο Γειτνίασης, Ανάπτυξης & Διεθνούς Συνεργασίας (Neighborhood, Development and International Cooperation Instrument (NDICI)). Το γεγονός αυτό την καθιστά ως τη μοναδική διασυνοριακή περιοχή της ΕΕ που συνορεύει με δύο ηπείρους (Αφρική και Ασία).

Η Στρατηγική του Προγράμματος αφορά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής συνεργασίας μέσω της ενίσχυσης της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της προώθησης του πολιτισμού, του βιώσιμου τουρισμού και της κοινωνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, εξειδικεύτηκε στους ειδικούς στόχους, οι οποίοι αφορούν στα πεδία της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, του φυσικού περιβάλλοντος, του τουρισμού και του πολιτισμού, της απασχόλησης και της μετανάστευσης.

Προτεραιότητες του πλαισίου, οι οποίες θα αποτελέσουν το μίγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας για την ανάπτυξη και την προστασία της περιοχής είναι:

-Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με αποδοτική πράσινη ενέργεια, πρόληψη των κινδύνων και μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. 

-Προώθηση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του πολιτισμού, του βιώσιμου τουρισμού και της κοινωνικής οικονομίας. 

-Μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στην περιοχή παρέμβασης, μέσω της αποτελεσματικότερης ένταξης προσφύγων και μεταναστών.

Στόχοι: Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με αποδοτική πράσινη ενέργεια και μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

-Προώθηση ενεργειακής απόδοσης και μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

-Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης του κινδύνου καταστροφών και της ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη προσεγγίσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα.

-Ενίσχυση της προστασίας και της διατήρησης της φύσης, της βιοποικιλότητας και των πράσινων υποδομών, μεταξύ άλλων σε αστικές περιοχές, και τη μείωση όλων των μορφών ρύπανσης.

-Προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του πολιτισμού, του βιώσιμου τουρισμού και της κοινωνικής οικονομίας.

-Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας ένταξης των αγορών εργασίας και της πρόσβασης σε ποιοτικές θέσεις απασχόλησης μέσω της ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών και της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας.

-Ενίσχυση του ρόλου του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική καινοτομία.

-Μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στην περιοχή παρέμβασης, μέσω της αποτελεσματικότερης ένταξης προσφύγων και μεταναστών.

-Προστασία και ένταξη μεταναστών.

Η.Ε.