You are here

ΠτΔ: Στόχος η αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων

17/11/2022 11:12

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων και η μετάβαση της Κύπρου στην πράσινη ενίσχυση, ανέφερε από το βήμα του 10ου ενεργειακού συμποσίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε, οι δύο στόχοι της χώρας θα επιτευχθούν μέσω της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της άρσης της ενεργειακής απομόνωσης και της λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς, αλλά και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου με χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή, είπε.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, υπόψη λαμβάνονται οι μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις, ενώ η στρατηγική της χώρας τροποποιείται με βάση τα εκάστοτε δεδομένα.

Η ΕΕ αναζητεί ενεργειακές διεξόδους για ενεργειακή απεξάρτηση από ανασφαλείς προορισμούς, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υφιστάμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση λόγω του ουκρανικού πολέμου.

Όπως ανέφερε ο ΠτΔ, η ΕΕ εξετάζει μέτρα για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τις επενδύσεις της πράσινης μετάβασης, να διασφαλίσουν την αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου, να αναπτύξουν τις διασυνδέσεις των κρατών μελών και να εντατικοποιήσουν τον διάλογο για συμβάσεις εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων, με άλλες χώρες.

Ακόμη, όπως εξήγησε, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, της ενεργειακής κρίσης και των αναμενόμενων διακοπών από τις παραδόσεις ενέργειας από την Ρωσία, τα άμεσα και συλλογικά μέτρα είναι αναγκαία, εν μέσω των ανερχόμενων χειμώνων.

Ο ΠτΔ, σημείωσε ακόμη, το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε τον Ιούλιο μεταξύ ΕΕ, Ισραήλ και Αιγύπτου, για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω τερματικών υγροποίησης από την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μνημόνιο, συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αποδεικνύει ότι η Κύπρος και η περιοχή είναι ένας αξιόπιστος και εναλλακτικός ενεργειακός εφοδιασμός προς την ΕΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη, στην συμμετοχή της χώρας στο East Mediterranean Gas Forum και στις τριμερείς συνεργασίες για σταθερότητα, ασφάλεια και αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων.

Σημείωσε επιπλέον, την καθαρή πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ που θα μπορεί να εξάγεται στην ΕΕ μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως το EuroAsia Interconnector μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας και η διασύνδεση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο διασύνδεσης, δόθηκε με την μεγαλύτερη χορηγία από την ΕΕ για ενεργειακές υποδομές, ύψους €658 εκατ.

Μ.Κ.