You are here

Ζητούν επιτάχυνση πράσινης μετάβασης λόγω Ουκρανικού

27/10/2022 10:49

Οι Κύπριοι στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι υψηλές τιμές της ενέργειας, θα πρέπει να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας ετήσιας έρευνας για το κλίμα που διενεργήθηκε τον Αύγουστο 2022 και δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το 76% πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της θα πρέπει να δώσουν ώθηση στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Το 90% δηλώνει ότι εάν δεν μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και αγαθών τα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 65% τάσσεται υπέρ της σύνδεσης των τιμών της ενέργειας με το επίπεδο κατανάλωσης ανά νοικοκυριό.

Παράλληλα, ποσοστό 60% επιθυμεί τα αγαθά και οι υπηρεσίες που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό, όπως τα οχήματα SUV και οι εναέριες μεταφορές, να έχουν υψηλότερο κόστος το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τη ρύπανση που προκαλούν.

Μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και επιτάχυνε τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη, καθώς και ένα καλοκαίρι όπου σημειώθηκαν ακραία κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ και ξηρασίες, οι Κύπριοι συνειδητοποίησαν ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη κατεπείγουσας λήψης μέτρων.

Επίγνωση της κλιματικής αλλαγής

Ενώ η νόσος Covid-19 θεωρείτο μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Κύπριοι πέρσι, σήμερα την κυρίαρχη θέση κατέχουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς το 83% αναφέρουν ότι αποτελεί τη βασική τους ανησυχία – σε σύγκριση με 36% στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. 

Εν τω μεταξύ, το 78% των Κυπρίων δηλώνουν ότι νιώθουν τώρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή τους ζωή.

Επιπλέον, το 90% πιστεύουν ότι εάν δεν μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και αγαθών τα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, το 89% θεωρούν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά να αναλάβει δράση και μόνο το 30% πιστεύουν ότι η Κύπρος θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά έως το 2030, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.

Πόλεμος στην Ουκρανία και πράσινη μετάβαση

Οι περισσότεροι Κύπριοι (76%) πιστεύουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να δώσουν ώθηση στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης (+10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 66%). 

Στην ερώτηση με ποια σειρά κατατάσσουν τις προτεραιότητες δράσης, οι Κύπριοι περιμένουν από την κυβέρνησή τους να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (70%), προτού επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού για την αποφυγή υπερβολικής στήριξης σε έναν μόνο προμηθευτή (21%).

Για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, οι Κύπριοι δίνουν προτεραιότητα στην επιβολή υψηλής φορολογίας στα αγαθά και τις υπηρεσίες που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό, όπως τα οχήματα SUV και τις εναέριες μεταφορές (60%). Τάσσονται επίσης υπέρ της σύνδεσης των τιμών της ενέργειας με το επίπεδο κατανάλωσης ανά νοικοκυριό (65%): Όσο αυξάνεται η κατανάλωση τόσο αυξάνεται και το κόστος της ενέργειας.

Εάν οι Κύπριοι έπρεπε να μειώσουν τη θερμοκρασία του σπιτιού τους φέτος το χειμώνα, μόνο το 4% θα δέχονταν να τη ρυθμίσουν στους 19°C κατ’ ανώτατο όριο (-14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την Ελλάδα όπου το 18% ήταν πρόθυμοι να το δεχθούν και -24 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται σε 28%).

Παράλληλα, το 42% των Κυπρίων δηλώνουν ότι ήδη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν όπως θα έπρεπε το σπίτι τους.

Τέλος, όσον αφορά την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, οι Κύπριοι πιστεύουν ότι βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τη φορολογία που αφορά την ενέργεια (37%) και σε δεύτερη μοίρα ότι πρέπει να υπάρξει επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα ή ρύθμιση αυτών των τιμών (24%) και ότι πρέπει να χορηγηθούν ενεργειακά επιδόματα (21%).

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Lilyana Pavlova δήλωσε: «Ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα COP27, από τα αποτελέσματα της Έρευνας της ΕΤΕπ για το Κλίμα 2022, προκύπτει ότι οι Κύπριοι πιστεύουν πως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την καταπολέμηση της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης παγκοσμίως. Στην ΕΤΕπ υποστηρίζουμε τις καινοτόμους επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια εδώ και πολλά χρόνια, όπως πλωτά αιολικά πάρκα και πιο ενεργειακά αποδοτικές κοινωνικές κατοικίες. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των συμβουλευτικών υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που διαθέτουμε για να στηρίξουμε μια δίκαιη πράσινη ενεργειακή μετάβαση στην Κύπρο που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο».

Της Γεωργίας Χαννή