You are here

Ενισχύονται οι σχέσεις με Ισραήλ

14/06/2018 14:06

Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ είναι σε πολύ καλό επίπεδο και πρόθεση μας είναι να μπορούμε να τις ενισχύσουμε περισσότερο, δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σμουέλ Ρεβέλ ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Ο κ. Ρεβέλ ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες και για τα δύο κράτη όσον αφορά την ενέργεια, τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και στο επίπεδο του τουρισμού. Πρόσθεσε πως πέρυσι επισκέφτηκαν την Κύπρο 260.000 Ισραηλινοί πολίτες για να απολαύσουν τον υπέροχο ήλιο, την εξαιρετική φιλοξενία και το φαγητό στην Κύπρο. «Αναμένω και φέτος να επαναληφθεί το ρεύμα αυτό Ισραηλινών τουριστών στην Κύπρο», σημείωσε.

Για τη συνάντηση του με τον κ. Λιλλήκα, είπε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πως είχαν μια καλή συνάντηση και πως συζήτησαν τα περιφερειακά ζητήματα καθώς και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ.

Ο κ. Ρεβέλ επεσήμανε πως το Ισραήλ και η Κύπρος είναι δύο λειτουργικές δημοκρατίες σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλές προκλήσεις. «Αντιμετωπίζουμε μορφές εξτρεμισμού, τρομοκρατίας, κάποιον κρατών στην περιοχή μας που υποστηρίζουν εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δυνάμεις. Είναι προς το συμφέρον μας τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Κύπρο να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, τη συνεργασία μας, σε ένα κοινό όραμα για περισσότερη ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή μας. Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα αυτό στην περιοχή μας», ανέφερε.

Επεσήμανε πως «έχουμε επίσης πολύ σημαντικά πεδία συνεργασίας για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας όπως η έρευνα και η επιστημονική γνώση. Πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις για το νερό, το περιβάλλον αλλά και για τα ζητήματα υγείας. Είναι σημαντικά τόσο για τις οικονομίες μας όσο και τις μελλοντικές γενεές».

Είπε πως πιστεύει ότι οι μελλοντικές γενιές έχουν εμπνευσθεί από τη σχέση μεταξύ Ισραήλ -Κύπρου και μπορούν να δουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής, το περιβάλλον στη Μεσόγειο και επίσης μπορούν να ενδυναμώσουν την ευημερία των κοινωνιών μας για το μέλλον.

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, τη συνεργασία που αναπτύσσεται και στα πλαίσια της τριμερούς με την Ελλάδα αλλά κυρίως τα ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά. Ταυτόχρονα συζητήσαμε άλλους τομείς για ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος για τις χώρες μας, πρόσθεσε.

Συζητήσαμε, ανέφερε, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και την αναγκαιότητα να εξευρεθούν λύσεις που  θα φέρουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Λύσεις που η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνεισφέρει. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ασφαλώς το κυπριακό και την τουρκική πολιτική, η οποία δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλους τους γείτονες της. Συζητήσαμε επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών με την ΕΕ, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που μπορεί να αναπτύξει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Ισραήλ σε τομείς που το Ισραήλ έχει μεγάλες επιτυχίες όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία», ανέφερε.

Μπορούμε, πρόσθεσε, «να αναπτύξουμε κοινά προγράμματα και στα πλαίσια της ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία στην περιοχή μας αλλά ταυτόχρονα να βοηθηθεί και η κυπριακή οικονομία που έχει μείνει πίσω στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας».