You are here

Λιλλήκας: Παραπλανά ο ΔΗΣΥ για καύσιμα

15/12/2004 16:40
Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τις τιμές των καυσίμων έδωσε νωρίς το απόγευμα ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας, αφήνοντας υπονοούμενα κατά του ΔΗΣΥ για παραπλάνηση του λαού σε σχέση με το ζήτημα και κατηγορώντας τον για δημαγωγία. Σε έκτακτη διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ γνωρίζει ότι η Κύπρος δεν εισάγει αργό πετρέλαιο αλλά έτοιμα προϊόντα, και συνεπώς οι συγκρίσεις θα έπρεπε να γίνονται βάσει των τιμών των τελευταίων, οι αυξομειώσεις των οποίων αντανακλούνται στις λιανικές τιμές.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ που είχαν διατυπωθεί το πρωί, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι Κύπριοι καταβάλλουν το χαμηλότερο κόστος για καύσιμα κίνησης σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και ζήτησε από αυτόν να του παρουσιάσει τη μελέτη του, όπως και τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εμπορίου επανέλαβε χθεσινές κατηγορίες ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αντλήσει μέσω του συστήματος PNBS πρόσθετα £161 εκ. ως φορολογικά έσοδα, διατηρώντας τις τιμές των καυσίμων σε ψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι επέβαλλαν οι τότε διεθνώς ισχύουσες τιμές και πρόσθεσε ότι η Γενική Εισαγγελία είχε γνωματεύσει αρχές του 2002 ότι ο Υπουργός Εμπορίου θα έπρεπε να εφαρμόζει το νόμο, ανεξαρτήτως προηγούμενων πρακτικών. Από τις πρακτικές αυτές, είπε, οι εταιρείες πετρελαιοειδών αποκόμιζαν μεγάλο όφελος, ακόμα και με τη μορφή τόκων επί των πρόσθετων εισπράξεων που είχαν.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές απαιτήσεις των εταιρειών, αναφέρει ότι δεν προέκυψαν φέτος καινούργιες ενώ η κυβέρνηση, στην οποία είναι μέλος, κληρονόμησε απαιτήσεις από το παρελθόν, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κλείσει τους λογαριασμούς του 2000, 2001 και 2002. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν υιοθετεί τα όποια στοιχεία των εταιρειών πετρελαιοειδών με τον αβασάνιστο τρόπο με τον οποίο τα υιοθετούσε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Σ.Ο.