You are here

ΠτΔ: Δεν είναι απόφαση ΗΠΑ ο EastMed

08/04/2022 16:02

Ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει ρόλο και λόγο στα ενεργειακά της Μεσογείου εάν συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης το ευρωπαϊκό έργο του EastMed.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την τελετή παράδοσης στον επενδυτή, της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας ο ΠτΔ ερωτήθηκε εάν η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, κατά τη χθεσινή συνάντηση τους, του μετέφερε κάποιο μήνυμα από την Άγκυρα, όπου η κ. Νούλαντ βρισκόταν προτού μεταβεί στην Κύπρο, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές της σε συνεντεύξεις με τις οποίες υπονοείται ενεργειακή ένωση με τα κατεχόμενα πριν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
 
Όχι, απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εκείνο που μετέφερε δεν είναι την αναβάθμιση των κατεχομένων, είναι την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου. Και βεβαίως η απάντηση ήταν σαφής ότι, ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ εκάστης των δύο χωρών».
 
Ερωτηθείς για τον EastMed και τα όσα λέγονται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «εκείνο που αναμένουμε είναι την τελική έκθεση η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Επανέλαβε μάλιστα ότι «ήταν εξαρχής η θέση, εξ ου και γίνεται η μελέτη, αν είναι βιώσιμος (ο EastMed) αν υπάρχουν οι επενδυτές, αν το θαλάσσιο υπέδαφος το επιτρέπει τότε θα πραγματοποιηθεί. Δεν είναι θέμα απόφασης της Αμερικανικής κυβέρνησης για ένα ευρωπαϊκό έργο».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «εκείνο που διαπιστώνουν όλοι, και έχει μεγάλη σημασία, είναι η ανάγκη απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από συγκεκριμένες αγορές και οι εναλλακτικές δίοδοι παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η πλησιέστερη δεν είναι άλλη από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά σε ερώτηση κατά πόσον η μελέτη θα πάρει κάποιο χρόνο.