You are here

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

19/10/2021 09:31

Πραγματοποιείται σήμερα, στην Αθήνα, η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στην ατζέντα της τριμερούς θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις και η ανασκόπηση της πορείας της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να ανασκοπήσουν την πορεία της τριμερούς συνεργασίας και τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της. Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα, στο επίκεντρο των εργασιών της τριμερούς θα βρεθούν περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, θέματα ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση και έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, θέματα συνεργασίας της Διασποράς των τριών χωρών, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 11:00 και στις 13:00, οι τρεις ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπογραφούν, σε τριμερές επίπεδο, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης και νέο Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα Διασποράς, το οποίο θα θεσπίσει κοινό πλαίσιο δράσης που θα περιλαμβάνει προγράμματα για τον περαιτέρω συντονισμό των οργανώσεων Διασποράς σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό.

Πριν από την έναρξη της Ολομέλειας της τριμερούς Συνόδου θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου, καθώς και διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, στις 19.00, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης από την κυπριακή πλευρά η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία θα παρακαθίσουν για κάθε χώρα εκπρόσωποι εταιρειών ενέργειας και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών με αντικείμενο τη μεταφορά φυσικού αερίου (LNG).