You are here

ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ τόνισαν τη σημασία ενεργειακής συνεργασίας

31/03/2023 14:23

Με επίκληση στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στη Λευκωσία η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών και στη σημασία της για τη σταθερότητα στην περιοχή, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επαναβεβαίωσε τις στενές σχέσεις με τις δύο χώρες και είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το Κυπριακό και την πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία και στις μακρόχρονες, άρρηκτες σχέσεις των τριών χωρών. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το καλύτερο κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία μετά τους σεισμούς, λέγοντας ωστόσο ότι δεν αναμένουν ότι όλα θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen, αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των τριών χωρών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνδρομή της στην πρόσφατη εξάρθρωση τρομοκρατική ενέργειας κατά εβραϊκών στόχων. Αναφερόμενος στα ενεργειακά είπε ότι οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο την περιοχή. Πρόσθεσε ότι η χώρα του στηρίζει τον μηχανισμό 3+1 με τις ΗΠΑ και ανέφερε ότι μίλησε χθες βράδυ με τον ομόλογό του των ΗΠΑ για να ορίσουν συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Παράλληλα στη σημερινή τριμερή των ΥΠΕΞ, προετοιμάστηκε η τριμερής που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών των τριών χωρών, την οποία θα φιλοξενήσει η Λευκωσία τέλος του χρόνου.