You are here

Αποχωρεί ο Γ. Λακκοτρύπης

18/06/2020 13:01

Μετά από επτά χρόνια στο πηδάλιο του Υπουργείου Ενέργειας ο Γιώργος Λακκοτρύπης αποχωρεί από την κυβέρνηση με τον ίδιο να λέει πως είναι μια «καλή στιγμή», σημειώνοντας πως η συζήτηση με τον Πρόεδρο για αποχώρηση του γίνεται τους τελευταίους μήνες.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, ερωτηθείς για πως θα χαρακτήριζε τα επτά χρόνια ως Υπουργός Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «πολύ έντονα, είναι η λέξη που θα μπορούσε να αποτυπώσει την πορεία, είτε την περιγράψεις από την παραλαβή του 2013 και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, την κρίση που ακολούθησε, την ύφεση, την ανάκαμψη, ήταν ικανοποιητικά χρόνια για το που φτάσαμε όχι μόνο στα θέματα ενέργειας αλλά και στα υπόλοιπα που έχει αυτό το Υπουργείο την αρμοδιότητα».

Σημείωσε επίσης πως οι εξελίξεις των υδρογονανθράκων «επισκίαζαν» άλλα θέματα. 

«Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η προσοχή των μέσων ήταν στις εξελίξεις υδρογονανθράκων. Ακόμη και αν παρουσιάζαμε κάποια πράγματα για τουρισμό, τον Έφορο εταιρειών, η επόμενη ερώτηση που δεχόμασταν ήταν πότε θα γίνει η επόμενη γεώτρηση.  Προγραμματίζω και μια διάσκεψη Τύπου λίγο πριν την αποχώρηση μου για να παρουσιάσουμε όσα κάναμε ως Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα», είπε.

Ερωτηθείς εάν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα της αποχώρησής του ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «συνεργάζομαι άψογα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα τελευταία 7,5 χρόνια και οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο για πολλά θέματα είναι και παραμένουν πάντοτε ανοιχτές και εποικοδομητικές». «Είναι μια καλή στιγμή ο νέος ή η νέα Υπουργός να μπορέσει να αναλάβει χωρίς καυτά θέματα», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σεβάστηκε την απόφαση και είπε πως είναι μια «καλή στιγμή» να αποχωρήσει, ώστε ο διάδοχός του να μπορέσει να ενημερωθεί και να προσαρμοστεί.

Ερωτηθείς για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προς το παρόν η συζήτηση επικεντρώθηκε στα χρονοδιαγράμματα για το τι πρέπει να ολοκληρωθεί και μείναμε ως εδώ. Είναι εδώ και μερικούς μήνες που γίνεται η συζήτηση με τον Πρόεδρο. Ήταν καθορισμένη γύρω από κάποια ορόσημα. Σεβάστηκε την απόφαση μου, απλά θέλαμε και οι δυο να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσουν κάποια σημαντικά θέματα προτού προχωρήσουμε σε αυτή τη μετάβαση. Με το ίδιο σθένος να πετύχω τους στόχους μας, από εκεί και πέρα θεωρώ πετύχαμε τους στόχους ως κυβέρνηση και θα προσπαθήσω να ανοίξω ένα νέο κύκλο στην πορεία μου».

Αναφερόμενος στις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε και κλήθηκε να διαχειριστεί ως Υπουργός, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Μπορώ να εντοπίσω διάφορες στιγμές. Σίγουρα να ήμασταν έξι ημερών Υπουργοί και να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα το πακέτο στήριξης δεν ήταν μια εμπειρία στρωμένη με ροδοπέταλα. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις, η έγνοια δεν ήταν να παρέμβουν σε αυτά που κάνει η Δημοκρατία, η μεγαλύτερη τους έγνοια ήταν να μην μπει η Δημοκρατία σε δαπάνες. Σίγουρα η παρεμβολή της Τουρκίας στην προσπάθεια γεώτρησης της εταιρείας ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 ήταν πολύ δύσκολη περίοδος, άλλη περίοδος που επίσης ήταν δύσκολη ήταν η διαχείρισης της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Αγγλία, λόγω λάθους που έγινε στο Υπουργείο και βεβαίως υπάρχουν και άλλα όπως οι διαπραγματεύσεις για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και τέταρτο γύρο με εταιρείες που υπήρχε πιθανότητα να μην τα βρούμε».