You are here

Δ. Π. Θεοδοσίου, ΑΗΚ: Μεσοπρόθεσμα οι μειώσεις

10/04/2022 06:00

Στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέσω της αύξησης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ιδιαίτερα από φωτοβολταϊκά συστήματα, επικεντρώνεται η ΑΗΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Σε συνέντευξη στην StockWatch η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, ξεκαθαρίζει ότι παρότι είναι κατανοητό πως η πανδημία του κορωνοϊού και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με αντίκτυπο και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, δεν προγραμματίζεται άμεσα κάποια στήριξη, καθώς τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού, δεν είναι ανεξάντλητα.

Η κ. Θεοδοσίου αναφέρει ότι πρώτη επιδίωξη για το σκοπό αυτό είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ και η συμπερίληψη της αντίστοιχης παραγόμενης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΑΗΚ Παραγωγής, συμβάλλοντας έτσι στη σταδιακή μείωση του κόστους παραγωγής και απεξάρτηση από την τιμή των ορυκτών καυσίμων.

Προσθέτει ότι ως προς την ίδια κατεύθυνση, η ΑΗΚ Παραγωγή υποστηρίζει επίσης τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού από το κράτος αφού οι τιμές που μπορεί να εξασφαλιστούν μέσω ενός τέτοιου διαγωνισμού είναι πολύ χαμηλότερες του μεσοσταθμικού κόστους ενέργειας στον καταναλωτή.

Επίσης πως η  θέση του Οργανισμού είναι ότι πρέπει να επιτραπεί το συντομότερο στην ΑΗΚ Παραγωγή και στην ΑΗΚ Προμήθεια να έχουν συμβάσεις με Ανεξάρτητους Προμηθευτές και Ανεξάρτητους Παραγωγούς, αντίστοιχα καθώς αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών στους καταναλωτές.

Η κ. Θεοδοσίου επισημαίνει επίσης ότι η ΑΗΚ στην προσπάθεια μείωσης των συνεπειών στους καταναλωτές, με σχετικές αποφάσεις της έχει προσφέρει μείωση στα τιμολόγια της, σε δύο ξεχωριστές περιόδους κατά τα τελευταία 2 περίπου χρόνια, η οποία αναλογεί σε ποσό €56 εκ.

Επενδύσεις σε ΑΠΕ

Όσον αφορά τις επενδύσεις του Οργανισμού σε ΑΠΕ για σταδιακή απεξάρτηση από τα υγρά καύσιμα και η μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι μετά το πρώτο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Τσέρι από το 2014, η ΑΗΚ προχωρεί σήμερα στην ανάπτυξη και αδειοδότηση αριθμού νέων ΦΒ πάρκων.

Συγκεκριμένα είπε ότι πρόσφατα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της πρώτης φάσης του μεγάλου Φωτοβολταϊκού Πάρκου στο Ακρωτήρι Λεμεσού, συνολικής ισχύος 12MW.  Επίσης, στο πλαίσιο κοινοπραξίας που έχει συσταθεί μεταξύ της ΑΗΚ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ανάπτυξης μεγάλου Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην περιοχή Αχερά.

«Ήδη η πρώτη φάση του έργου έχει αδειοδοτηθεί και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, ενώ η δεύτερη φάση βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης», δήλωσε για να προσθέσει ότι παράλληλα, αριθμός άλλων υποψήφιων ΦΒ Πάρκων βρίσκονται σήμερα στο στάδιο μελέτης και ανάπτυξης.

Η κ. Θεοδοσίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί  η ΑΗΚ το οποίο περιλαμβάνει επέκταση στις ΑΠΕ, εκσυγχρονισμό τεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, συμμετοχή στην εταιρεία υποδομών Φυσικού Αερίου, εγκατάσταση συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος και υλοποίηση σημαντικού αριθμού συναφών δράσεων, αλλά και σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζει εντός του 2022, δίδοντας παράλληλα και τον οδικό χάρτη υλοποίησης τους.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους