You are here

Αγία Νάπα: Η ενεργειακή κρίση καθήλωσε μεγάλα έργα

10/08/2022 07:18

Η ενεργειακή κρίση καθήλωσε τα μεγάλα ιδιωτικά έργα στο δήμο Αγίας Νάπας την ώρα που το τουριστικό θέρετρο διέρχεται ακόμη μια δύσκολη τουριστική σεζόν, σύμφωνα με το δήμαρχο Χρίστο Ζαννέτο.

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Ζαννέτος, είπε ότι «οι επιχειρηματίες έχουν κάνει πίσω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Ακόμη και κάποιες αιτήσεις που εκκρεμούν ενώπιον του δήμου για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν προχωρούν αναμένοντας τις εξελίξεις».

Δήλωσε επίσης ότι «συνεπεία της απώλειας της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς τα έσοδα του δήμου φέτος είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με το 2019. Η μείωση αφορά είτε την είσπραξη άμεσων ή έμμεσων φορολογιών, είτε την παροχή υπηρεσιών στις παραλίες, τα έσοδα  διανυκτερεύσεων και άλλων φορών ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την εκτόξευση των λειτουργικών εξόδων λόγω της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κονδύλι για τη λειτουργία του δήμου μας».

Αργά και σταθερά προχωρούν τα έργα του δήμου 

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννέτο τα αναπτυξιακά έργα του δήμου τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία των τελικών εγκρίσεων των εγγράφων της προκήρυξης ενός διαγωνισμού ή εκκρεμούν ενώπιον της πολεοδομίας πριν το τέλος του χρόνου θα υπογραφούν, όπως για παράδειγμα το πολυλειτουργικό  πάρκο του οποίου τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα είπε προωθείται και η αξιολόγηση της προσφοράς για το ανοικτό αμφιθέατρο ένα έργο της τάξης των €7 εκατ. οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

«Ο δήμος προχωρεί με προσεκτικά βήματα διότι διέρχεται την τρίτη συνεχή χρονιά της κρίσης στον τουρισμό ο οποίος επηρέασε και τα οικονομικά του δήμου παρ’ όλα αυτά όμως τροχοδρομούνται και άλλα έργα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση οικιστικών και άλλων περιοχών της τάξης πέραν των €2,5 εκατ.

Στο 75% του 2019 οι πληρότητες των ξενοδοχείων

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση στο θέρετρο είπε ότι τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ανήλθαν στο 70% έως 75% του 2019 σημειώνοντας εντούτοις ότι γύρω στα 8 έως 10 ξενοδοχεία υπολειτουργούν και ουσιαστικά βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω της μεγάλης εξάρτησης που είχαν από τη ρωσική και ουκρανική αγορά.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίας Νάπας, διαχρονικά οι κρατήσεις μετά τις 15 Αυγούστου σημειώνουν μια κάμψη ενώ για το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι γύρω στο 35% με 40% του 2019.

«Ευελπιστούμε όμως ότι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα ανατραπεί το κλίμα ώστε οι πληρότητες στα ξενοδοχεία θα αυξηθούν γύρω στο 60% με 70% σε σχέση με το 2019» είπε και επεσήμανε ότι «τα χρόνια της πανδημίας λόγω των συνεχών ανατροπών του Covid 19 οι τουρίστες στράφηκαν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Φέτος προστέθηκε και το πρόβλημα της αναβολής των πτήσεων έτσι όλοι αναμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα».

Ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Ζαννέτος για το μείγμα του φετινού τουρισμού το οποίο αποτελείτο από οικογένειες και άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία έκλεισαν από μόνοι τους τις διακοπές τους συνεπώς ξόδευαν περισσότερα χρήματα σε εστιατόρια, καφετέριες, δισκοθήκες δίνοντας πολύ καλή τονωτική ένεση σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Θετικά σχολίασε και το σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού υποδεικνύοντας ότι «λειτούργησε πολύ ανταποδοτικά και στην οικονομία του τόπου και στις ξενοδοχειακές μονάδες» και εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

«Να μετατρέψουμε την κρίση και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει σε τουριστικές κλίνες σε ευκαιρία ώστε οι κύπριοι να γνωρίζουν και να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τον τόπο τους και τη φιλοξενία των κυπριακών ξενοδοχειακών μονάδων».

Της Ηρώς Ευθυμίου