You are here

Οφέλη Κύπρου από έργο EuroAsia Interconnector

07/10/2022 12:06

Πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή, στο προεδρικό μέγαρο η τελετή έναρξης κατασκευαστικών εργασιών του έργου EuroAsia Interconnector για το τμήμα Κύπρου - Κρήτης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπ. Ενεργειας, η τελετή θα γίνει στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα ενέργειας Kadri Simson, της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου και του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η τελετή περιλαμβάνει ομιλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, χαιρετισμό του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και παρουσίαση του έργου από τον Αθανάσιο Κτωρίδη, Διευθύνων Σύμβουλο της EuroAsia Interconnector Ltd.

Το έργο EuroAsia Interconnector, (το «Έργο») είναι Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς της Κύπρου, της Ελλάδας (μέσω Κρήτης) και του Ισραήλ (δέσμη έργων ΕΚΕ 3.10.1 Ισραήλ-Κύπρου, ΕΚΕ 3.10.2. Κύπρου Κρήτης).

Το Έργο αποτελείται από υποθαλάσσια καλώδια συνεχούς ρεύματος (DC) και από χερσαίους σταθμούς μετατροπής HVDC, σε κάθε σημείο σύνδεσης και έχει συνολική δυναμικότητα 1000 MW σε πρώτη φάση και 2000 MW σε δεύτερη φάση. 

Το έργο έχει συνολικό μήκος 898km και μέγιστο υποθαλάσσιο βάθος 3000m.

To συνολικό κόστος της διασύνδεσης Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ ανέρχεται στα €2.5 δισ., εκ των οποίων τα €1,6 δισ. αφορά το Κύπρος – Κρήτη και το υπόλοιπο € 1 δισ. το Κύπρος – Ισραήλ.

Το έργο, έχει εγκριθεί για να λάβει χορηγία ύψους €657 εκατ. από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility, CEF) και έχει ενταχθεί στο Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» για να τύχει χρηματοδότησης συνολικού ύψους €100 εκατ. από τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Οφέλη για την Κύπρο

Όπως τονίζεται, από την υλοποίηση του Έργου θα προκύψουν τα ακόλουθα οφέλη:

- Η Κύπρος καθίσταται ενεργειακός κόμβος, αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργείται ο ηλεκτρικός διάδρομος από Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

- Αναδεικνύεται πρακτικά η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.

- Με τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, καθώς και το Ισραήλ, τερματίζεται η ενεργειακή απομόνωσή της.

- Διασφαλίζεται η ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας και η αποφυγή περιστατικών Ολικής Σβέσης (Black Out), τα οποία και μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστο κόστος στην οικονομία.

- Επιτυγχάνεται ο στόχος, για διασυνδεσιμότητα της Κύπρου με την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά (Interconnection Targets 15% / Internal Energy Market).

- Προωθείται η επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πράσινη Ενέργεια, μέσω της περαιτέρω διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της μείωσης των αέριων ρύπων.

- Διασυνδέεται η εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου με την ενιαία αγορά της Ευρώπης και προωθείται ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού.