You are here

Στα «χωράφια» της ΑΗΚ η Cyta προειδοποιεί ο Ελεγκτής

25/01/2023 07:48

Για την είσοδο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ( Cyta) στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου, προειδοποιεί ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε ενημέρωση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρει σε επιστολή προς την πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στις προωθούμενες επενδύσεις της Cyta, περιλαμβάνεται «η παραγωγή, προμήθεια και ενεργειακή κάλυψη των αναγκών των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, των κτιρίων, των υπηρεσιών, του προσωπικού και των πελατών του Οργανισμού με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σημειώνει ότι, στο πλαίσιο ελέγχου της Cyta, ενημερώθηκε για την απόφασή του οργανισμού να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργειακή ανεξαρτητοποίησή του και την είσοδο στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Προστίθεται ότι στον προϋπολογισμό της Αρχής που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 5.12.2022, περιλαμβάνεται ποσό ύψους €106,4 εκατ. για επενδύσεις, εκ των οποίων €10 εκατ. προορίζονται για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο γενικός Ελεγκτής, υπογραμμίζει ότι για τη συγκεκριμένη πτυχή του προϋπολογισμού της Cyta, έχει διαπιστωθεί ότι δεν έτυχε ενημέρωσης η Επιτροπή, από το Υπουργείο Οικονομικών ή την Αρχή Τηλεπικοινωνιών.

Συνεπώς, σημειώνει, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει κατά πόσο είναι νόμιμο για τη Cyta να εισέλθει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ουσιαστικά ως ανταγωνιστής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Επισημαίνει ότι, η Cyta ως Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου ιδρύθηκε με βάση τον περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Νόμο (Κεφ. 302), το άρθρο 13 του οποίου καθορίζει ότι η αρμοδιότητα της Cyta περιορίζεται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Ο γενικός Ελεγκτής ζητά να πληροφορηθεί αν η Επιτροπή έτυχε ενημέρωσης για την πρόθεση της Cyta, για είσοδο στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και ως προς τυχόν σχετική έγκριση που ενδεχομένως να ισχυριστεί ότι έχει λάβει μέσω του Προϋπολογισμού της για το 2023.

Συγκεκριμένα, ζητά τη διαβίβαση όλων των εγγράφων, τα οποία κατατέθηκαν από τη Cyta και το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2023 και στα οποία ενδεχομένως να γίνεται αναφορά στο θέμα αυτό.

Η επιστολή κοινοποιείται στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στον Πρόεδρο και τα Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta.

Της Ελένης Χαραλάμπους