You are here

$200 εκ. θα στοιχίσει η υποδομή για φυσικό αέριο

06/02/2002 00:50
Θα γίνει με BOT

Κοντά στα ΛΚ 200 εκατομμύρια θα στοιχίσει η υποδομή για την μεταφορά ή την επεξεργασία φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτό δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ο οποίος αναχωρεί την ερχόμενη βδομάδα για την Δαμασκό για να συζητήσει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου με την Συρία και την Αίγυπτο. Οι δύο χώρες θα φιλοξενήσουν τα δύο άκρα Μεσανατολικού αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στις γύρω χώρες. Πέραν της Συρίας, του αγωγού θα επωφεληθεί πιθανότατα η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Όπως πληροφορείται η Stockwatch, η Αίγυπτος είχε συμφωνήσει πριν την επανέναρξη των αιματηρών γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη την πώληση φυσικού αερίου στο Ισραήλ ύψους $3 δις αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε ακόμη.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις την Κύπρου να αγοράσει φυσικό αέριο από τις γείτονες χώρες, ο κύριος Ρολάνδης εξήγησε ότι η μεταστροφή της ενεργειακής κατανάλωσης από πετρέλαιο σε πιο καθαρές και «περιβαλλοντικές» μορφές ενέργειας αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξηγώντας τα τεχνικά πλάνα του Υπουργείου, ο κύριος Ρολάνδης επισήμανε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι να λαμβάνουμε το φυσικό αέριο: είτε με υπόγειο αγωγό είτε με πλοίο (και σε υγρή μορφή). Και στις δύο περιπτώσεις, είπε ο Υπουργός, χρειάζεται επένδυση $200 εκ. (για τον φυσικό αγωγό ή για τις εγκαταστάσεις ρευστοποίησης και αεροποίησης) τα οποία θα εξευρεθούν από τον ιδιωτικό τομέα με την μέθοδο BOT.