You are here

3 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κύπρο από τη Συρία

08/11/2002 15:31
Η Συρία είναι έτοιμη να προμηθεύει την κυπριακή αγορά με τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων της Συρίας Ιμπραχίμ Χατάτ, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολανδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο ένα δις κυβικά μέτρα το χρόνο, ποσότητα που ξεπερνά, όπως είπε, τις ανάγκες μας.

Ο Σύριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου και ανέφερε ότι εάν η Κύπρος επιλέξει αυτή τη δυνατότητα προμήθειας με φυσικό αέριο, θα υπάρξουν τραπεζικές εγγυήσεις.

Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι όλες οι πιθανές λύσεις προμήθειας της Κύπρου με φυσικό αέριο θα κατατεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε διαφωτιστική τη συνάντηση κατά την οποία η συριακή αντιπροσωπεία έδωσε στην κυπριακή πρόσθετα στοιχεία για την επιλογή του αγωγού ο οποίος θα ξεκινά από το λιμάνι της Μπάνια στη Συρία.

Οι επικρατέστερες πιθανότητες που έχει ενώπιόν της η Κύπρος για αγορά φυσικού αερίου είναι είτε η λύση της μεταφοράς με υποθαλάσσιο αγωγό, είτε μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο εν συνεχεία θα πρέπει να αποϋγροποιηθεί.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Η Συρία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στο θέμα αυτό που αφορά τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα.