You are here

ΑΗΚ: Νέα ονόματα στον κατάλογο...

04/01/2002 16:47
Σε «μερικές εβδομάδες» αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της παγκύπριας έρευνας, για την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, ενώ ο κατάλογος που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, σήμερα «εμπλουτίσθηκε με 3-4 προσθήκες - από την περιοχή Αστρομερίτη - ύστερα από την συνεχιζόμενη διερεύνηση από την αστυνομία». Αυτό αναφέρθηκε ύστερα από την συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΗΚ. Ο κ. Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι οι έρευνες της ΑΗΚ «έχουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό συμπληρωθεί και η σκυτάλη έχει παραδοθεί στην αστυνομία», προσθέτοντας ότι θα δοθούν και θα δίνονται στη δημοσιότητα και τα νέα ονόματα που προέκυψαν ή θα προκύψουν από τις έρευνες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι είναι δύσκολο να καθορισθεί το πότε άρχισε η δράση των υποκλοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος - πρώην υπάλληλος της Αρχής - που συνελήφθη και βρίσκεται υπό κράτηση, συνταξιοδοτήθηκε από την ΑΗΚ πριν από δέκα χρόνια.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνοντας ως προς την ορθότητα της δημοσιοποίησης των ονομάτων, φυσικών και νομικών προσώπων, ο Νίκος Ρολάνδης είπε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ελήφθη ύστερα από αρκετό προβληματισμό και την «πίεση που ασκούσε η βουλή και άλλες πλευρές...». Εδόθησαν τα ονόματα στις περιπτώσεις εκείνες, όπου υπήρχε «κάποια εύλογη υποψία και επέμβαση στους μετρητές. Αλλά σε αυτό το στάδιο», διευκρίνισε, «δεν σημαίνει ότι δημιουργείται ενοχή. Εύλογη υποψία δεν σημαίνει ούτε καταδίκη ούτε ενοχή», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι τα ονόματα προσώπων που συλλαμβάνονται από την αστυνομία δεν δημοσιοποιούνται, εάν πρώτα δεν προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίων, ο κ. Ρολάνδης επανέλαβε τον προβληματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και στην «πίεση» που ασκούσαν τα ΜΜΕ για διαφάνεια. Ο υπουργός επανέλαβε ότι «εύλογη υποψία δεν σημαίνει ούτε καταδίκη ούτε ενοχή». Προσθέτοντας ενδεικτικά, ότι ήδη μία από τις περιπτώσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, «κρίθηκε ανύπαρκτη» και αποσύρθηκε από τον κατάλογο. (Σύλλογος Αποφοίτων Ανωτ. Σχολών Ζώδιας Λαοδικείας 1, Στρόβολος)

Ως προς τις ζημιές που έχει υποστεί η ΑΗΚ, από το παράνομο κύκλωμα, έγινε αναφορά σε μερικές «εκατοντάδες χιλιάδες λίρες», ενώ ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι σε μία μόνο περίπτωση το ποσό ανέρχεται στις 100 περίπου χιλιάδες λίρες, σημειώνοντας πως «όσο προχωρεί η έρευνα, τόσο αυξάνεται και το ποσό αυτό» το οποίο πάντως, θα εισπραχθεί από την ΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ, Γιώργος Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε μέλος του Δ.Σ. εδέχθησαν σε οποιοδήποτε στάδιο, οποιαδήποτε πίεση από οιονδήποτε για να αφαιρεθεί το όνομα του από τον κατάλογο.

Κατά την συνάντηση, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΑΗΚ ενημέρωσαν τον υπουργό για την έκτακτη συνεδρία της Αρχής χθες το βράδυ και για την σύσκεψη που είχαν με τον Εκπρόσωπο του Αρχηγού της αστυνομίας, κατά την οποία εξετάσθηκε το θέμα συντονισμού μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και τέθηκε θέμα επίσπευσης της έρευνας.