You are here

ΑΗΚ: Όχι σε νέες μειώσεις τιμολογίων

04/12/2020 16:26

Η ΑΗΚ παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από κόμματα και οργανωμένους φορείς, για μειώσεις λογαριασμών και διευκολύνσεων προς στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επικαλούμενη τις ανάγκες συνέχισης του αναπτυξιακού προγράμματος του οργαμισμού, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδόπουλου, δήλωσε στη StockWatch, ότι «δεν μπορεί να επαναληφθεί το πρόγραμμα μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο εφαρμόσθηκε, παρά το ότι ήταν περάν των οικονομικών δυνατοτήτων μας» και κάλεσε τους πολίτες να έρθουν σε συμφωνία για εξόφληση των οφειλών τους με δόσεις.

Υπενθύμισε ότι τους πρώτους μήνες της πανδημικής κρίσης η ΑΗΚ δεν προχώρησε στη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα υποστατικό και επίσης ότι παρείχε οριζόντια μείωση για έξι μήνες, σε όλους τους πελάτες της, η οποία στοίχισε στην Αρχή πέραν των €32 εκατ.

Σημείωσε ότι «οφείλουμε να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα παραγωγής μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία απαιτούν μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση . Άρα για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε την αξιοπιστία του συστήματος μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα πρόγραμμα μείωσης, όπως είχε γίνει από τις αρχές Απριλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους».

Λέγοντας αυτά κάλεσε τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξόφλησης των λογαριασμών τους να επισκεφθούν τα γραφεία της ΑΗΚ και να υιοθετήσουν ένα από τα πολλά σχέδια που παρέχει η ΑΗΚ για εξόφληση με δόσεις, υπογραμμίζοντας ότι «οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται από τους πελάτες».

Πρόσθεσε ότι «οι λειτουργοί εξυπηρέτησης μας είναι στη διάθεση των πελατών  μας να εξετάσουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά με κοινωνική ευαισθησία στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων τα οποία θα πρέπει να τηρούνται. Ετοιμάζουμε σχέδια εξόφλησης των λογαριασμών σε δόσεις είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε νοικοκυριά τα οποία όμως θα πρέπει να τηρούνται» είπε.

Υπενθύμισε ότι τα ανείσπρακτα ποσά από καταναλωτές της ΑΗΚ, ανέρχονται στα €19 εκατ..

Έκκληση ΠΟΒΕΚ για στήριξη επιχειρήσεων

Η ΠΟΒΕΚ από την πλευρά της απηύθυνε έκκληση προς την ΑΗΚ να στηρίξει τις επιχειρήσεις παρέχοντάς τους διευκολύνσεις, ενώ βουλευτές ζητούν ενημέρωση για τους τρόπους στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους αρμοδίους.

Η ΠΟΒΕΚ, σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, «η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει καθήκον και υποχρέωση να εξαντλεί όλα τα περιθώρια παροχής διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές και όχι να προβαίνει στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, σκοτώνοντας επιχειρήσεις».

Υποδεικνύει επίσης ότι οι επιχειρήσεις «δεν μπορούν, όχι δεν θέλουν να πληρώσουν ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, φορολογικές υποχρεώσεις και πολλά άλλα».

Επισημαίνει ότι τα πρωτόγνωρα μέτρα κατά της πανδημίας με ολικά, γεωγραφικά και κατά επαγγελματική κατηγορία lock down, οι περιορισμοί στη διακίνηση, και τα αυστηρά πρωτόκολλα έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό στην επιχειρηματική δραστηριότητα, οδηγώντας στην κάθετη μείωση του κύκλου εργασιών.

Υπογραμμίζεται ότι διανύουμε περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και καμιά επιχείρηση δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενημέρωση θα ζητήσει και η Βουλή

Σχετική ενημέρωση αναμένεται να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς η Επιτροπή Εμπορίου, καθώς το μέλος της επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, έχει ζητήσει την εγγραφή σχετικού θέματος.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι ζήτησε όπως κληθεί η ΑΗΚ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για να ενημερώσουν με ποιους τρόπους βοηθούν πρακτικά αυτή την περίοδο της κρίσης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε επίσης, στην κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου, με βάση την οποία προτείνεται όπως το καταβλητέο ποσό για την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας μειωθεί με αναδρομική ισχύ.

Της Ηρώς Ευθυμίου