You are here

ΑΗΚ: Σε 15 μέρες πόρισμα για το υγραέριο στην ηλεκτροπαραγωγή

26/09/2002 12:11
Εντός 15 ημερών η Αρχή Ηλεκτρισμού θα ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, για όλες τις τεχνικές παραμέτρους σχετικά με τη χρήση υγραερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης υπό την προεδρία του Νίκου Ρολάνδη, η οποία έγινε στα πλαίσια της κυβερνητικής απόφασης για μελέτη των δυνατοτήτων ένταξης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου και ενόψει των συμπερασμάτων που απορρέουν από την προκαταρκτική σχετική μελέτη του αμερικανικού οίκου Nexant Ltd.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ και ο ΓΔ του υπουργείου Σωτήρης Σωτηρίου.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στη σύσκεψη συζητήθηκαν ιδιαίτερα υπαλλακτικοί τρόποι μεταφοράς του φυσικού αερίου δηλαδή είτε στη φυσική του μορφή με υποθαλάσσιο αγωγό από τη Συρία, είτε σε υγροποιημένη μορφή με ειδικά πλοία. Συζητήθηκε επίσης η πιθανή χρήση υγραερίου για ηλεκτροπαραγωγή στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, για τις προγραμματισμένες μονάδες, ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι το 2010.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι διαπιστώθηκε «ότι η κατανάλωση του φυσικού αερίου σε παγκόσμια κλίμακα τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για άλλες εφαρμογές αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς ενόψει των περιβαλλοντικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει έναντι άλλων καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου».

Του Κυριάκου Κυριακίδη