You are here

ΑΛΚ: Όχι στην παραχώρηση γης για παραγωγή ηλεκτρισμού

28/09/2021 18:46

Τον τερματισμό της διαδικασίας παραχώρησης τεμαχίων γης σε δύο εταιρείες, στις οποίες είχε δοθεί καταρχήν άδεια χρήσης τους, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Λιμένων.

Μετά από εξάωρη συνεδρία, το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί για παραχώρηση της άδειας δεν ήταν ορθή και πως δεν διασφάλιζε τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα της ΑΛΚ.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με την περιοχή Βασιλικού ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις με αφορμή την απόφαση της Αρχής Λιμένων Κύπρου να παραχωρήσει κατ’ αρχήν έγκριση σε ότι αφορά αιτήματα για άδεια χρήσης των εν λόγω τεμαχίων για σκοπούς δημιουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού.

Το θέμα εξέτασε αυτεπάγγελτα σε συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, την περασμένη εβδομάδα, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αναφέρει ότι αναμένει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε στην Αρχή Λιμένων, κατόπιν επιστολής που έλαβε τον Αύγουστο από το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Μαρί, στην οποία προβάλλονταν σειρά ισχυρισμών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η συζήτηση του θέματος για την παραχώρηση χώρων στην λιμενική περιοχή Βασιλικού διαπίστωσε ότι στις 15 Ιουνίου του 2021 εγκρίθηκε η έκδοση κατ’ αρχήν αδειών σε δύο εταιρείες και δεν έχουν εκδοθεί άδειες για παραχώρηση των χώρων.

Προστίθεται ότι η διαδικασία παραχώρησης αδειών στις δύο εταιρείες δεν ολοκληρώθηκε και το Συμβούλιο μελετώντας τον φάκελο των δύο αιτήσεων καθώς και την διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα για την εξέταση των δύο αιτήσεων διαπίστωσε ότι αυτή δεν είναι ορθή.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μέσω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε δεν διασφαλίζονται τα οικονομικά συμφέροντα και άλλα συμφέροντα της Αρχής Λιμένων.

Με βάση τα πιο πάνω, η ανακοίνωση αναφέρει ότι το Συμβούλιο μετά από μαραθώνια σύσκεψη που κράτησε πέραν τον έξι ωρών κατέληξε σε απόφαση για τερματισμό της διαδικασίας παραχώρησης στις εν λόγω εταιρείες. 

Ε.Χ.