You are here

Άμεσες κινήσεις για αξιοποίηση ευκαιρίας EastMed

12/04/2022 18:32

«Υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες ακόμα και αν ήμουν ο φορέας υλοποίησης θα ήθελα να κινηθώ πολύ γρήγορα προς αυτές τις κατευθύνσεις, αφού παρουσιάζεται τώρα μια ευκαιρία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί, εάν όλα τα δεδομένα που προανέφερα ικανοποιούνται», ανέφερε η υπουργός εμπορίου Νατάσα Πηλείδου, κατά τη διάρκεια αναφορών της στην προοπτική δημιουργίας του αγωγού EastMed, στο 12o Nicosia Economic Congress.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αγωγό EastMed η κα. Πηλείδου είπε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο έργο πέραν από τη γεωπολιτική στήριξη που θα μπορούσαν να παρέχουν. Το έργο, ανέφερε, είχε και έχει την πολιτική στήριξη όπως όλα τα έργα ως ένας παράγοντας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, αλλά και άλλων αγορών, δεν είναι η μόνη επιλογή, συνεχίζεται να μελετάται προχωρούν οι μελέτες βιωσιμότητας.

Οι μελέτες βιωσιμότητα ανέφερε, θα πρέπει πέραν από το κόστος κατασκευής, να μελετήσουν τις αγορές που υπάρχουν και τις ποσότητες στην περιοχή που είναι διαθέσιμες για εξαγωγή στις συγκεκριμένες αγορές και ποιες χώρες δεσμεύονται να εξάγουν αυτές τις ποσότητες. Επίσης ανέφερε θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου μέσω του αγωγού, ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμος ο αγωγός.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι εξετάζονται διάφορες λύσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι ένας παράγοντας που καθορίζουν τη βιωσιμότητα του EastMed και οτιδήποτε άλλο αφορά το φυσικό αέριο είναι και η πράσινη ανάπτυξη, και διερωτήθηκε πώς όταν η ΕΕ σου λέει πόσο θα πέσει το φυσικό αέριο, θα έρθει κάποιος να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια.

Η κ. Πηλείδου αντέτεινε ότι παρουσιάζονται κάποιες βραχυπρόθεσμες ανάγκες της ΕΕ, ωστόσο αν είναι να γίνει οτιδήποτε θα πρέπει να γίνει άμεσα. Ωστόσο ανέφερε ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν μια σημαντική εσωτερική αγορά που πρέπει να ικανοποιήσουν και δεν είναι σίγουρο ότι όλο το φυσικό αέριο, που έχουν είναι διαθέσιμο για εξαγωγή προς την Ευρώπη.

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι θα ήταν πιο βιώσιμος ο EastMed αν ήταν πιο ομαλή η πράσινη ανάπτυξη.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, η κ Πηλείδου είπε είναι κάτι που σίγουρα με τα νέα δεδομένα χρήζει κάποιας ιδιαίτερης προσπάθειας και σημασίας, αφού αναδεικνύεται από τον πόλεμο η ανάγκη απεξάρτησης από συγκεκριμένες αγορές.

Προσπάθεια είπε είναι όχι μόνο να συνεχίσουμε το ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά και να είμαστε μέρος του πλάνου για την απεξάρτηση πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι η Κύπρος δεν έχει αυτή τη στιγμή κοιτάσματα τα οποία μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν, αλλά σίγουρα χρειάζονται  κάποια χρόνια ακόμα και με τις πλέον γρήγορες διαδικασίες για να γίνει η αξιοποίηση μια πραγματικότητα.

Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι λόγω και της εξαιρετικής συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ η Κύπρος μπορεί να είναι μέρος αυτού το πλάνου για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμβαδίζει με την πράσινη ανάπτυξη και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και μέχρι το 2050 και από το φυσικό αέριο.