You are here

Αμετάβλητη η τιμή των καυσίμων - Ο Ρολάνδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αυξήσεων

23/05/2001 20:17
"Τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν αύξηση στην τιμή των καυσίμων αλλά να δούμε τι θα γίνει παρακάτω". Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, μετά την απογευματινή συνάντηση που είχε στο Υπουργείο με εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Αναφερόμενος στη σχετική αύξηση που παρατηρείται στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι οι φετινές αυξήσεις επιβαρύνουν την Κυπριακή Οικονομία με 0,5% περίπου του ΑΕΠ. Από την πλευρά των εταιρειών πετρελαιοειδών, ο CEO της Πετρολίνα Τάκης Λευκαρίτης δήλωσε ότι η Κυπριακή Οικονομία επιβαρύνεται με ένα εκατομμύριο δολάρια μηνιαίως για κάθε δολάριο που αυξάνει η τιμή του βαρελιού. Ο εταιρείες, τόνισε ο κ. Λευκαρίτης, ζητούν κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ούτως ώστε να καλύψουν τις ζημιές τους.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες διεκδικούν Λ.Κ. 16,5 εκατ. μέχρι το τέλος Μάιου εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν περσινές ζημιές. Πέρσι καταβλήθηκαν από το κράτος πέραν των Λ.Κ. 30 εκατομμυρίων για να καλυφθεί η διαφορά ενώ φέτος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ρολάνδη, το ποσό υπολογίζεται γύρω στα δύο εκατομμύρια λίρες το μήνα.