You are here

Αναμένουν πράξεις μετά τις οδηγίες ΠτΔ για Ενεργειακό Κέντρο

18/01/2022 07:16

Πράξεις αναμένουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, μετά τις χθεσινές σαφείς οδηγίες του προέδρου της Δημοκρατίας για επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των έργων που εκκρεμούν.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, όπως ανά δεκαπενθήμερο ετοιμάζεται έκθεση καταγραφής της προόδου των εκκρεμούντων έργων ενώ για κάθε τομέα θα ορισθεί υπεύθυνος έργου ο οποίος θα παρακολουθεί την πρόοδο και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Στη σύσκεψη η οποία έγινε μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και των CEOs των εταιρειών καυσίμων με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 Ιανουαρίου στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τους υπουργούς Μεταφορών, Ενέργειας, Δικαιοσύνης, υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκπρόσωπους των κοινοτήτων της περιοχής, για όλα τα θέματα που αναφύονται από τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου δίνοντας σαφείς οδηγίες.

Απαιτούν παρέμβαση αρμόδιων τμημάτων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTTV Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στη StockWatch, κατέστησε σαφές ότι πέραν από τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίες τους ικανοποιούν πλήρως, αναμένουν πράξεις από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα αλλά και την υλοποίηση των έργων.

Τόνισε ότι σε μικρή απόσταση από τους αποθηκευτικούς χώρους της VTTV οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι στην Κύπρο, υπάρχουν συγκεντρωμένες άλλες βιομηχανίες υψηλού κινδύνου.

«Γι’ αυτό τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα θα πρέπει να παρέμβουν και να ελέγξουν κάθε μια από αυτές τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός του Ενεργειακού Κέντρου. Να εξετάσουν τι υπάρχει αποθηκευμένο και εάν τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα αποθήκευσης, είτε πρόκειται για τις σωστές αποστάσεις, είτε υπάρχει γνώση του προσωπικού, είτε υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός πυρόσβεσης ή εάν αποθηκεύονται προϊόντα τα οποία δεν γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές, όπως είναι τα εναλλακτικά καύσιμα», υπέδειξε.

Ο κ. Παπαναστασίου, σημείωσε ότι χθες η εταιρεία απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Ενέργειας, Μεταφορών και στην Αρχή Λιμένων για το τι συμβαίνει στην περιοχή, με την οποία τους καλούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διαμήνυσε ότι «ως εταιρεία δεν έχουμε σκοπό να επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει το προσωπικό μας ή να έχουμε απώλεια υποδομών διότι κάποιοι άλλοι στην περιοχή δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ασφαλείας ή δεν γνωρίζουν πώς να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τους υποδείξουν οι αρμόδιες αρχές τι πρέπει να πράξουν».

Ναι για καύσιμα, όχι σε βαριές βιομηχανίες

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού και κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκάς, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της σύσκεψης.

Σημείωσε ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι αρκεί να επισπευτούν οι διαδικασίες και να γίνουν πράξεις τα όσα έχουν αναφερθεί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης».

Ο κ. Φωκάς, ανέφερε ότι «η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή η οποία θα επιλαμβάνεται των διάφορων θεμάτων υγείας και ασφάλειας ώστε να μην μετατοπίζονται τα προβλήματα από το ένα υπουργείο στο άλλο, είναι βαρύνουσας σημασίας».

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τις οδηγίες του ΠτΔ για επίσπευση της ολοκλήρωσης και παράδοσης του πυροσβεστικού σταθμού του Ενεργειακού Κέντρου ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν άλλα παρόμοια περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αρμόδιοι υπουργοί έστω και αργά αντιλήφθηκαν την τεράστια σημασία που έχει η διαφύλαξη της ασφάλειας του Ενεργειακού Κέντρου διότι όπως επεσήμανε, «από ένα μόνο ατύχημα κινδυνεύει να παραλύσει ενεργειακά η Κύπρος και να θρηνήσουμε θύματα.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «εάν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βασιλικό έφθανε στις αποθήκες της VTTV οι οποίες βρίσκονται μόνο 50 μέτρα από το Τσιμεντοποιείο αντιλαμβάνεστε τις διαστάσεις που θα έπαιρνε η πυρκαγιά». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στο Τσιμεντοποιείο έχουν ξεσπάσει από το 2017 μέχρι σήμερα 14 παρόμοια επεισόδια.

Υπενθύμισε ότι οι κοινότητες της περιοχής ασκούν πιέσεις στο κράτος από το 2014 απαιτώντας την επίλυση των θεμάτων υγείας και ασφαλείας.

«Εμείς συμφωνήσαμε στη φιλοξενία μόνο των βιομηχανιών ενέργειας της Κύπρου, δηλαδή τα υγρά καύσιμα, το υγραέριο και το φυσικό αέριο και όχι στις βιομηχανίες πρώτου βαθμού επικινδυνότητας όπως της παραγωγής ασφάλτου, μεθανόλης και άλλες βαριάς οχληρίας», σημείωσε.

Αναμένουν υλοποίηση προτεραιοτήτων

Ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου Χριστόδουλος Παπαχρίστου, ο οποίος επίσης παρέστη στη σύσκεψη, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί οι βασικές υποδομές πριν τη μεταφορά των εταιρειών καυσίμων στο Ενεργειακό Κέντρο.

«Δυστυχώς ακόμη να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές όπως ο πυροσβεστικός σταθμός γι’ αυτό αν γίνει ένα ατύχημα έρχονται πυροσβεστικά οχήματα από τη Λεμεσό για να βοηθήσουν την κατάσταση. Σε ότι αφορά την περίφραξη ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, αλλά ούτε και το οδικό δίκτυο συμπληρώθηκε. Έγινε μόνο η πρώτη φάση και μετά από 3 χρόνια θα κατασκευαστεί η δεύτερη φάση», όπως ανέφερε.

Ειδικά για το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης εξέφρασε ικανοποίηση για τις προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρκεί όπως επεσήμανε να υλοποιηθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Της Ηρώς Ευθυμίου