You are here

Αναζητούν φόρμουλα για άμεση μείωση κόστους ρεύματος

15/09/2021 07:19

Μετά τις αυξήσεις φωτιά τους προηγούμενους μήνες που έφτασαν σταδιακά μέχρι και το 38% σε σχέση με πέρσι προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναζητούν λύσεις για μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος τόσο σε άμεσο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες συνάντηση με το Δ.Σ. της ΡΑΕΚ στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας, ενημερώνοντας τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ Ανδρέα Πουλλικκά, για την ειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για άμεση μείωση της τελικής τιμής του ρεύματος που φθάνει στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι νέες μειώσεις θα είναι στοχευμένες και οριζόντιες και θα δώσουν ανάσα στους καταναλωτές από το επόμενο δίμηνο ενώ θα χρηματοδοτηθούν από τα αποθεματικά της ΑΗΚ.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν η δήλωση της υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου μετά από χθεσινή της συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Η κ. Πηλείδου, είπε ότι «σίγουρα θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ληφθούν μέτρα προσωρινά, διαφορετικής φύσης, κάποια μέσω χορηγιών, κάποια μέσω άλλων μεθόδων».

«Σίγουρα όσον αφορά την ΑΗΚ θα πρέπει να διασφαλιστεί και να εξευρεθεί η κατάλληλη ισορροπία που να προστατεύει τον καταναλωτή αλλά να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ», επεσήμανε.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι «θέλουμε μέτρα για προστασία της κοινωνίας και των πολιτών, προτιμούμε την ουσία, παρά επικοινωνιακές ατάκες και επισκέψεις σε πρατήρια».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάθεσε στην υπουργό Ενέργειας να επεξεργαστεί προτάσεις για σταθερή μείωση του ρεύματος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα οποία δεν θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του οργανισμού.

Για το λόγο αυτό η κ. Πηλείδου, θα συνεχίσει μετά από εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας τις επαφές και διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις δικές τους εισηγήσεις.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις, είναι η μείωση του 19% ΦΠΑ, η μη χρέωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών του μισού σεντ για τις ΑΠΕ όπως και την κατάργηση της χρέωσης για τα δίκτυα, η χρήση του αποθεματικού της ΑΗΚ, η εισαγωγή Φυσικού Αερίου, οι ΑΠΕ και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ –ΠΕΟ, Δημήτρης Κωνσταντίνου, δήλωσε στη StockWatch ότι «η ΑΗΚ, θα πρέπει να εξετάσει την απορρόφηση μέρους του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από τα ταμειακά διαθέσιμα νοουμένου ότι θα είναι συνεπής και με την αποστολή της. Δηλαδή να έχει απρόσκοπτη παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές με πλήρη διαφάνεια και υπευθυνότητα στην καλύτερη τιμή».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, το αποθεματικό μαξιλαράκι της ΑΗΚ είναι γύρω στα €300 εκατ.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠΑΗΚ), Σώτος Σάββα, ανέφερε στη StockWatch ότι «για ουσιαστική και σταθερή μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει μειοδοτικούς διαγωνισμούς για ΑΠΕ».

Διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση μειοδοτικού διαγωνισμού για συγκεκριμένα μεγαβάτ ή ακόμη να διαθέσει προς εκμίσθωση χαλίτικη γη προς ιδιώτες επενδυτές που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα εξασφαλίζοντας έτσι τη χαμηλότερη δυνατή τιμή», και έδωσε το παράδειγμα της Πορτογαλίας η οποία έχει εκδώσει μειοδοτικό διαγωνισμό και έχει εξασφαλίσει ελαφρώς πιο πάνω από το ένα σεντ τιμή κόστους παραγωγής ανά κιλοβατώρα.

Ο κ. Σάββα άφησε επίσης αιχμές κατά της ΡΑΕΚ, λέγοντας ότι «θα πρέπει να αφεθεί η ΑΗΚ να κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα, έτσι ώστε να μειώσει τη μέση τιμή παραγωγής προς τον κύπριο καταναλωτή, χωρίς να εμποδίζεται από τη ΡΑΕΚ .

Στο μεταξύ ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση οδηγούνται εντός των επόμενων εβδομάδων, τα τρία νομοσχέδια που προνοούν το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού και διαφοροποιήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού.

Της Ηρώς Ευθυμίου