You are here

Ανησυχίες από την αύξηση – ρεκόρ του πετρελαίου

24/09/2002 14:14
Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 19 μηνών, ξεπερνώντας τα 30 δολάρια το βαρέλι, έχουν φθάσει οι τιμές πετρελαίου, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το ενδεχόμενο αμερικανικής πολεμικής επέμβασης στο Ιράκ, με απρόβλεπτες και τις προεκτάσεις που θα έχει στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τη Δευτέρα ανήλθε στα 30,48 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αυξηθεί κατά 68 σεντς, δημιουργώντας νέα επίπεδα ρεκόρ για τους τελευταίους 19 μήνες. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Τις τελευταίες ημέρες, η απόφαση του Ιράκ να συμφωνήσει με σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση σχετικής ηρεμίας στις διεθνείς αγορές και σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου.

Ο οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, αρνήθηκε να υποκύψει σε πιέσεις για αύξηση της παραγωγής, σε μία προσπάθεια να επικρατήσει ψυχραιμία στις αγορές, μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις για πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράκ.

«Παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στις αγορές, αλλά δεν ανησυχούμε ακόμη», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΠΕΚ, Αλβάρο Σίλβα Καλντέρον.