You are here

Ανησυχίες ΟΕΒ για προϋπολογισμό ΑΠΕ

20/11/2019 07:28

Ανησυχίες για τον προϋπολογισμού του ταμείου για προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, εκφράζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Πέτρου, η ΟΕΒ χαιρετίζει την πρόβλεψη για μείωση του τέλους κατανάλωσης ΑΠΕ στο μισό περίπου, μιας και είναι δίκαιο και αντικειμενικό και αντικατοπτρίζει τη σχετιζόμενη αύξηση στο κόστος καυσίμων, όμως, προσθέτει, το ποσό των €4,8 εκ. από τα έσοδα της δημοπράτησης ρύπων θα πρέπει να εξακολουθήσει να καταβάλλεται στο ταμείο ΑΠΕ ως κρατική συνεισφορά. Τα έσοδα του ειδικού ταμείου δεν πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την επιβολή τέλους στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά πρέπει το κράτος να συνεισφέρει και να είναι συνυπεύθυνο στην επίτευξη των εθνικών υποχρεωτικών στόχων.

Η ΟΕΒ προτείνει επίσης όπως σταματήσει η επιβολή τέλους κατανάλωσης σε αυτοπαραγωγούς από ΑΠΕ. «Πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρχει μία πιο δίκαια μεταχείριση, με διαφορετικές επιβαρύνσεις σε αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», αναφέρει.

Στις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού του ειδικού ταμείου ΑΠΕ για το 2020 περιλαμβάνεται πρόνοια €10 για διακρατικές και διεθνείς συμφωνίες σε περίπτωση που απαιτηθεί για κάλυψη του κόστους στατιστικής μεταβίβασης προς επίτευξη του στόχου ΑΠΕ στις μεταφορές (10% μέχρι τέλος του 2020). Η ανησυχία της ΟΕΒ έγκειται στο κατά πόσο είναι επαρκές αυτό το ποσό να καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη.

Ακόμη, αναφέρεται ότι στο άρθρο 507500.03583 για αγορά υπηρεσιών δεν περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για δημιουργία λογισμικού για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων που θα περιόριζε τη γραφειοκρατία και το διοικητικό φόρτο.

Αναφορικά με την πρόνοια για ποσό €2 χιλ. για μελέτες, σημειώνεται ότι υπάρχει ανησυχία στο κατά πόσο το ύψος του κονδυλίου αυτού είναι αρκετό για ετοιμασία εμπεριστατωμένης μελέτης κόστους-οφέλους για εξακρίβωση του αντίκτυπου των επιχορηγήσεων/ επιδοτήσεων που γίνονται από το ταμείο ΑΠΕ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η επιτροπή διαχείρισης του ειδικού ταμείου θα πρέπει να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για να επιτευχθεί επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΟΕΒ, το ποσό των €5 χιλ. που προνοείται για διαφημίσεις, δημοσιεύσεις και δημοσιότητα είναι πολύ μικρό για να καλύψει εμπεριστατωμένες ενημερωτικές καμπάνιες για όλους τους τύπους καταναλωτών.

 «Παρά το όφελος που θα έχουν οι επιχειρήσεις του εμπορικού και βιομηχανικού τομέα από τη μείωση του τέλους κατανάλωσης, στον προϋπολογισμό του ταμείου ΑΠΕ δεν έχουν προβλεφθεί ειδικά σχέδια για τις επιχειρήσεις», τονίζεται, ενώ προστίθεται ότι το 60% των εσόδων του ταμείου προέρχονται από τις επιχειρήσεις.

Η ΟΕΒ χαιρετίζει το μέτρο για προώθηση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αλλά θεωρεί πως για την επιτυχία αυτού του μέτρου πρέπει την ίδια στιγμή να δημοσιευτεί σχέδιο ενθάρρυνσης της χρήσης ηλεκτρικού οχήματος, πχ σχέδιο απόσυρσης όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Επίσης, η πρόνοια για χρηματοδότηση €6 εκ. για έργα ΑΠΕ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θεωρείται πολύ θετικό μέτρο, αν και οι εξαγγελίες του υπουργείου έκαναν λόγο για δέσμευση €20 εκ. από διαθρωτικά ταμεία για τον σκοπό αυτό. Υπάρχει προβληματισμός στο κατά πόσο το κονδύλι των €20 εκ. θα διατεθεί ως συμπληρωματικό των €6 εκ. για έργα ΑΠΕ στα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ΟΕΒ, τέλος, θεωρεί μη εύστοχο το μέτρο επιχορήγησης υπόχρεων μερών με €4,5 εκ. «Υπάρχει ανάγκη να διευκρινιστεί ο τρόπος αξιοποίησης του κονδυλίου αυτού από τα υπόχρεα μέρη», υπογραμμίζεται.

Της Γεωργίας Χαννή