You are here

Αποξήλωση πυλώνων της ΑΗΚ

11/01/2019 16:39

Περίπου 400 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης  θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, με την υλοποίηση των σχεδιασμών της Αρχής Ηλεκτρισμού για δημιουργία νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την αποξήλωση των υφιστάμενων εναέριων γραμμών (και πυλώνων) που βρίσκονται  στα όρια των Δήμων Ύψωνα και Κάτω Πολεμιδιών.
 
Σε διάσκεψη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Κέντρο Τεχνικών Υπηρεσιών της ΑΗΚ, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, Ανδρέας Μαραγκός, ανέφερε πως  δυο εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξουν κατεύθυνση, κατά τρόπο που επιτρέπει την αποξήλωση των τμημάτων που, με την πάροδο των χρόνων, βρέθηκαν να διέρχονται από κατοικημένες περιοχές εντός των δυο Δήμων της Μείζονος Λεμεσού.
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τμήμα της εναέριας γραμμής μεταφοράς "Βασιλικό - Ύψωνας", που διέρχεται κοντά από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και την εναέρια γραμμή μεταφοράς, από τον Υποσταθμό "Πολεμίδια" προς τον υποσταθμό "Ανατολικό" της Πάφου.
 
"Οι δυο αυτές εναέριες γραμμές θα αλλάξουν κατεύθυνση και αντί από τον υποσταθμό "Πολεμίδια", θα αναχωρούν από τον υποσταθμό "Ύψωνας", που βρίσκεται βορειότερα, στη βιομηχανική περιοχή Ύψωνα", είπε ο κ.Μαραγκός.
 
Το έργο, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, θα επιτρέψει την επιστροφή της γης, περίπου 400 χιλιάδων τ.μ., σε δυο χιλιάδες ιδιοκτήτες, που πριν από χρόνια είχαν λάβει αποζημίωση για τη χρήση της περιουσίας τους, ενώ όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, δεν θα ζητηθεί επιστροφή της αποζημίωσης που είχε τότε δοθεί.
 
"Η ουσία είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στην ΑΗΚ για μια σημαντική παρέμβαση που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής Πολεμιδιών - Ύψωνα - Καντού", συμπλήρωσε ο Ανδρέας Μαραγκός.
 
Υπέδειξε δε ότι στο σχεδιασμούς της, η Αρχή Ηλεκτρισμού τοποθετεί τις εναέριες γραμμές μεταφοράς εκτός κατοικημένων περιοχών, σε πολεοδομικές ζώνες με χαμηλούς συντελεστές δόμησης και κάλυψης και κυρίως σε γεωργικές εκτάσεις, ωστόσο ορισμένες εναέριες γραμμές μεταφοράς βρέθηκαν να διέρχονται από περιοχές που αναπτύχθηκαν, στην πάροδο των χρόνων, οικιστικά.
 
Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η ΑΗΚ έχει κάθε διάθεση να επενδύσει στην αναβάθμιση του δικτύου της, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και πως "αυτός ανέκαθεν ήταν ο αποκλειστικός μας στόχος, χωρίς να γίνεται οποιοσδήποτε συμβιβασμός, λόγω του συνεπαγόμενου οικονομικού κόστους".
 
Οι Δήμαρχοι Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου και Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες που θα δοθούν για οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.
 
"Θέλω να ευχαριστήσω την ΑΗΚ η οποία προχωρεί με την αποξήλωση των πυλώνων οι οποίοι διέρχονται μέσα από την οικιστική περιοχή Κάτω Πολεμιδιών", είπε ο κ.Αναστασίου, προσθέτοντας ότι ήταν ένα πάγιο αίτημα του Δήμου.
 
Από την πλευρά του, ο κ.Γεωργίου είπε πως σήμερα σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας εποχής για τους κατοίκους των δυο Δήμων, αφού "οι υφιστάμενες γραμμές που διέρχονται δια μέσου των οικιστικών περιοχών Ανθούπολης, Κλαδερής, Αγίου Σύλα και Υψούπολης, αποξηλώνονται και μεταφέρονται βορειότερα".
 
Σημείωσε ακόμη πως αποξήλωση των γραμμών μεταφοράς θα δώσει οικονομική ανάσα στους ιδιοκτήτες, αφού η αξία των ακινήτων θα αυξηθεί.