You are here

Απρίλιο τα νεότερα για έξυπνους μετρητές AHK

30/03/2023 07:18

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το τι μέλλει γενέσθαι με το μεγαλεπήβολο έργο της εγκατάστασης 400 χιλ. έξυπνων μετρητών σε κατοικίες και επιχειρήσεις παγκύπρια.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ θα καταλήξει σε απόφαση σε ποια από τις δύο επικρατέστερες εταιρείες που διεκδικούν το διαγωνισμό, θα κατακυρωθεί αυτή τη φορά η προσφορά.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η επιτροπή Αξιολόγησης να υποβάλλει στο ΔΣ της Αρχής την εισήγηση της, για το ποια από τις δύο επικρατέστερες εταιρείες προκρίνει για να αναλάβει το έργο.

Στην συνέχεια το ΔΣ της ΑΗΚ θα προχωρήσει σε λήψη απόφασης, μετά την οποία αν δεν υπάρξει νέα προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, θα αρχίσει η εγκατάσταση των μετρητών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Όπως επεσήμανε στη StockWatch η κ. Παπαδοπούλου, οι προσφυγές έβγαλαν εκτός χρονοδιαγραμμάτων την υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας όμως ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και στη δεύτερη προσφυγή που είχε ενώπιον της, εκτός απροόπτου, υπολογίζεται η εγκατάσταση μετρητών να αρχίσει στα μέσα του δεύτερου εξαμήνου του 2023.

Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την τελευταία ακυρωτική απόφαση του διαγωνισμού στις 4 Ιανουαρίου 2023, η αρμόδια επιτροπή προχώρησε σε επαναξιολόγηση του διαγωνισμού και αναμένεται ότι σύντομα θα υποβάλει εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ τις εισηγήσεις του, για λήψη νέας απόφασης.

Το χρονικό της καθυστέρησης

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 14.07.2021, με ανοικτή διαδικασία και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά με βάση την αναλογία της τιμής προς την ποιότητα (best price-quality ratio).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου αξιολόγησης, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τις απαιτήσεις των τεχνικών προδιαγραφών πληρούσαν οι προσφορές δύο εκ των επτά εταιρειών που συμμετείχαν και συγκεκριμένα των New Cytech Business Solutions Ltd και Ningbo Sanxing Smart Electric Co Ltd.

Μετά την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών η Επιτροπή Αξιολόγησης σε έκθεσή της εισηγήθηκε όπως ο Διαγωνισμός κατακυρωθεί στην εταιρεία Ningbo Sanxing Smart Electric Co Ltd για το ποσό των €19.429,800 και προνοητικό ποσό €1.942.980.

Η έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης υιοθετήθηκε τόσο από την Επιτροπή Προσφορών, όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και αποφάσισε την ανάθεση της σύμβασης στον Επιτυχόντα.

Η απόφαση αυτή όμως της Αρχής προσβλήθηκε ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών με επιτυχή κατάληξη.

Μετά τη διαδικασία επανεξέτασης από την Επιτροπή Αξιολόγησης η ΑΗΚ προχώρησε σε κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία New Cytech Business Solutions Ltd, απόφαση την οποία προσέβαλε η κινέζικη εταιρεία Ningbo Sanxing Smart Electric Co Ltd.

Απόφαση Αν. Αρχής Προσφορών

Στους λόγους ακύρωσης της πρώτης κατακύρωσης περιλήφθηκε η κατάθεση τριών επιστολών οι οποίες περιλάμβαναν παραπλανητικές πληροφορίες, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η εταιρεία στην προσφυγή της στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Η υποβολή παραπλανητικών πληροφοριών που περιλαμβάνονταν στις 3 παραποιημένες επιστολές και οι οποίες είχαν επηρεάσει ουσιωδώς την αρχική απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης, και η μη επαρκής προσκόμιση στοιχείων προς αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Εταιρείας, αποτελούν λόγο αποκλεισμού της προσφοράς της κινέζικης εταιρείας, σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης.

Η εταιρεία από την πλευρά της, υποστηρίζει στην προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή, ότι η ΑΗΚ δεν την ενημέρωσε ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της και δεν την κάλεσε να προσκομίσει στοιχεία τα οποία να την αποκαταστήσουν.

Κάτι που έκανε ομόφωνα αποδεκτό η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, αναφέροντας στην απόφαση της ότι η ΑΗΚ πάσχει, καθώς προχώρησε στον αποκλεισμό της συγκεκριμένης εταιρείας, χωρίς να ενημερώσει ότι συντρέχει λόγος αποκλεισμού, όπως όφειλε.

Στα €41 εκατ. ο προϋπολογισμός έργου

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση της ΡΑΕΚ το 2018, η ΑΗΚ έπρεπε να είχε ήδη εγκαταστήσει περίπου διακόσιες χιλιάδες μετρητές μέχρι σήμερα, ωστόσο το έργο λόγω των προσφυγών δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα €40.910.000, με επιπρόσθετο ποσό €4,090,000 ως προνοητικό.

Αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός και η προμήθεια ενός ολοκληρωμένου συστήματος ευφυούς υποδομής, το οποίο αποτελείται από έξυπνους μετρητές, σύστημα τηλεπικοινωνιών, κεντρικό σύστημα λήψης δεδομένων και αποστολής εντολών, το οποίο θα διασυνδεθεί με το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης μετρήσεων της ΑΗΚ (MDMS).

Της Ελένης Χαραλάμπους