You are here

ΑΤΗΚ: 50% έκανε χρήση του κοινωνικού πακέτου

21/11/2005 19:13
Μόλις ένας στους δύο δικαιούχους έχει κάνει χρήση του κοινωνικού πακέτου σύνδεσης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου με μειωμένο πάγιο, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση της η ΑΤΗΚ.

Με αφορμή, τις αντιδράσεις πολλών συνδρομητών αναφορικά με το πάγιο τέλος της σταθερής τηλεφωνίας, η ΑΤΗΚ διευκρινίζει ότι έχει καθορίσει τα τέλη της στη σταθερή τηλεφωνία και στο πάγιο με βάση σχετικό διάταγμα του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα του κοστολογικού ελέγχου που διενήργησε ο ίδιος ο Επίτροπος και που στηρίζεται στη στρατηγική για τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος, ώστε να λειτουργήσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός» αναφέρει η Αρχή.

Όσον αφορά το πάγιο μηνιαίο τέλος στη σταθερή τηλεφωνία, η ΑΤΗΚ σημειώνει ότι «καθορίστηκε από τον Επίτροπο ρύθμιση μεταξύ £6,30-7,00., ενώ σύμφωνα με το δικό του κοστολογικό έλεγχο το πάγιο ρυθμιστικό κόστος της ΑΤΗΚ για κάθε σταθερή γραμμή ανέρχεται στις £8,00 το μήνα. Ο Επίτροπος όφειλε με βάση την κείμενη νομοθεσία να ορίσει ως ανώτατο όριο για το πάγιο τις £8,00 το μήνα και να την ξεχωρίσει από τις κλήσεις» επισημαίνει.

Η Αρχή προσθέτει στην ανακοίνωση της ότι «αφού η ΑΤΗΚ θα κάλυπτε το κόστος για κάθε σταθερή τηλεφωνική γραμμή, θα είχε μεγαλύτερη ευχέρεια να καθορίσει την τιμολογιακή της πολιτική στις φωνητικές κλήσεις, χωρίς να πρέπει να καλύψει τα ελλείμματα σύνδεσης και συνδρομής. Έτσι, δεν θα ήταν σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της με κίνδυνο να τους απωλέσει λόγω υπερχρεώσεων».

Η ΑΤΗΚ επισημαίνει πως «με αυτά τα δεδομένα και παρά την επισήμανση από τον ίδιο τον Επίτροπο ότι αν η Κυβέρνηση θέλει να ασκήσει κοινωνική πολιτική για κάποιους πολίτες θα πρέπει η ίδια να αναλάβει το κόστος και όχι η ΑΤΗΚ.

Ο Οργανισμός, με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, όπως αυτή των συνταξιούχων, προσφέρει κοινωνικό πακέτο σύνδεσης με μειωμένο πάγιο. Σημειώνει πως το πάγιο μειώνεται για τους δικαιούχους στις £3,47 αντί £6,95 ενώ προσφέρει δωρεάν κλήσεις σε 40.000 περίπου νοικοκυριά με χαμηλά ετήσια εισοδήματα. «Ωστόσο, από αυτούς, μόνο το 50% έχει κάνει χρήση του συγκεκριμένου πακέτου», καταλήγει.

Σ.Ι.