You are here

Αύριο το «ναι» ή το «όχι» για τη μείωση των καυσίμων

06/02/2002 13:38
Η επιτροπή οικονομικών της Βουλής προσανατολίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Stockwatch, να προχωρήσει στη μείωση της τιμής των καυσίμων κατά 1 σεντ το λίτρο, ανεξάρτητα εάν θα κατατεθούν ή όχι νέοι κανονισμοί από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Νίκος Ρολάνδης πιθανόν να καταθέσει αύριο νέο κανονισμό βάση του οποίου θα προταθεί μείωση της τιμής των καυσίμων. Τον τελικό λόγο θα έχει η Βουλή.

Πάντως, ο κ. Ρολάνδης, αιτιολογώντας την θέση του υπουργείου του, ανέφερε ότι με τις υφιστάμενες τιμές το Κράτος μπορεί να καλύψει σε κάποιο ποσοστό τις ζημιές των εταιριών πετρελαιοειδών, τις οποίες επωμίζεται και που ανέρχονται στα 53 εκ. λίρες, προσθέτοντας επίσης ότι το τελευταίο τρίμηνο το Κράτος κέρδισε κάπου 3 εκ. λίρες τα οποία και έδωσε προς τις εταιρίες.

Παράλληλα, ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι το υπουργείο Εμπορίου θα καταθέσει εντός του μηνός Μαρτίου, κανονισμούς για την ριζική διαφοροποίηση του συστήματος επιχορήγησης στις εταιρίες πετρελαιοειδών και του καθεστώτος μείωσης και αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας, έθεσε επιτακτικά, θέμα αλλαγής για την, από πολλών χρόνων, πρακτική κάλυψης των λεγόμενων ζημιών των εταιριών με κρατική επιχορήγηση, τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή «ήταν και είναι λανθασμένη» και ότι αποβαίνει προς όφελος των εταιριών προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι εταιρίες δεν καλύπτουν μόνο τις ζημιές αλλά έχουν και κέρδη από τις επιχορηγήσεις.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, ανέφερε ότι η ακολουθητέα πολιτική επιχορήγησης των ζημιών των εταιριών σε ποσοστό 12% επί του αφορολόγητου κεφαλαίου της επιχείρησης «δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο», αποφεύγοντας όμως επιμελώς, να χρησιμοποιήσει τον όρο «παράνομη».

Ο υπουργός Εμπορίου, ανέφερε πάντως, ότι σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης ενόψει της αυριανής τοποθέτησης των κομμάτων ενώπιον της Ολομέλειας όπου και αναμένεται να παρθεί η οριστική απόφαση, θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της επιτροπής Μάρκο Κυπριανού, χωρίς όμως ο τελευταίος να το επιβεβαιώσει.