You are here

Αυξήσεις «φωτιά» στο ηλεκτρικό προανήγγειλε ο Ρολάνδης

13/09/2002 17:11
Ποσό 12 εκ λιρών από τη βιομηχανία και τους ξενοδόχους στους οικιακούς καταναλωτές

Αυξήσεις «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την ένταξη στην ΕΕ, προανήγγειλε σήμερα εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι ποσό ύψους 12 περίπου εκατομμυρίων λιρών θα πληρώνουν επιπρόσθετα, με την ένταξη μας στην ΕΕ οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αναϊσορρόπησης των τελών της ΑΗΚ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «δεν πρόκειται για επιβάρυνση» αλλά για μεταφορά ποσού από μια κατηγορία πελατών σε άλλη», υποστηρίζοντας ότι οι «οικιακοί καταναλωτές θα πληρώνουν κάτι παραπάνω και θα επωφεληθούν άλλοι καταναλωτές: εμπορικοί, βιομηχανικοί, τουριστικοί που δεν έπρεπε να πληρώνουν αυτά τα ποσά για δεκαετίες και, όμως, τα πλήρωναν. Απλώς» συμπλήρωσε ο κ. Ρολάνδης, «μεταφέρουμε τα ποσά εκεί που έπρεπε να είχαν μεταφερθεί πριν 10,20 και 30 χρόνια, για να αποδώσουμε τις σωστές χρεώσεις, διότι αυτό επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νίκος Ρολάνδης, πρόσθεσε, ότι η εισήγηση του υπουργείου Εμπορίου, είναι όπως αυτή η αναϊσορρόπηση γίνει σε τρία στάδια και με συνολικό κόστος 11-12 εκ. λίρες. Δηλαδή, ποσό 4 εκ. λιρών για το κάθε στάδιο το οποίο, όπως σημείωσε « θα μεταφέρονται από αυτούς που πληρώνουν σήμερα αυτό το ποσό και που δεν έπρεπε να τα πληρώνουν σ΄ αυτούς που πρέπει να το πληρώνουν». Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι η κάθε κατηγορία πελατών της ΑΗΚ πρέπει να χρεώνεται με το δικό της κόστος κατανάλωσης, διαφορετικά όπως είπε, δημιουργούνται στρεβλώσεις οι οποίες είναι αντίθετες με τον ανταγωνισμό.

Η δέσμευσή μας και η εντολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι, με την ένταξή μας, πρέπει να έχουμε συμπληρώσει αυτό το στάδιο της αναϊσορρόπησης για να μπορούν μετά να μπουν στο παιγνίδι του ηλεκτρισμού και οι ανταγωνιστές διότι με την ένταξη θα ανοίξουμε το 1/3 της αγοράς. Χωρίς αυτή την αναϊσορρόπηση η ΑΗΚ δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το πρώτο στάδιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αν δεν προλάβει η βουλή να ψηφίσει το σχετικό εναρμονισιακό νομοσχέδιο μέχρι την ημερομηνία αυτή, τότε θα μπορεί να το πράξει από 1η Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου και να ακολουθήσουν τα άλλα στάδια, διότι η συμπλήρωση της αναϊσορρόπησης θα πρέπει να γίνει με την ένταξη που αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2004.

Του Κυριάκου Κυριακίδη