You are here

Αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος

09/08/2021 07:09

Η κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος λόγω καύσωνα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και η ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η ζήτηση ρεύματος έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ κάθε μέρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν στους 45 βαθμούς κελσίου.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε τα 1178 MW κατά την προηγούμενη Δευτέρα ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ενώ, η προηγούμενη υψηλότερη ζήτηση καταγράφηκε πέρσι στις 4 Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι είχαν επικρατήσει υψηλές θερμοκρασίες, με την ζήτηση ρεύματος να αγγίζει τα 1160 MW.

Η ζήτηση ρεύματος αυξήθηκε περαιτέρω την Τρίτη φτάνοντας στο ιστορικό επίπεδο των 1214 MW, ενώ η αύξηση συνεχίστηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη με τη ζήτηση να φτάνει στα 1215 MW και τα 1236 MW αντίστοιχα.

Μιλώντας στη StockWatch, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Βραχίμης Κουτσόλουκας, ανάφερε ότι τα σαββατοκύριακα παρατηρείται μείωση της ζήτησης ρεύματος, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν λειτουργούν.

Ο κ. Κουτσόλουκας, σημείωσε ότι ο μήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση ρεύματος συνήθως είναι ο Ιούλιος, παρότι πέρσι η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ οι μήνες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.

«Παίρνουν φωτιά» τα τιμολόγια

Στο μεταξύ αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έφερε τους τελευταίους μήνες η ανοδική πορεία που παρατηρείται στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς, καθώς και η αύξηση που σημειώθηκε στα ναύλα για μεταφορά του καυσίμου στην Κύπρο. Αυξήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπλεκομένων, αναμένεται να συνεχιστούν.

Σε δηλώσεις στην StockWatch ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Δημήτρης Ναθαναήλ, είπε ότι από την 1η Ιουλίου οι λογαριασμοί (οικιακών πελατών) θα είναι αυξημένοι κατά 1,24% σε σχέση με τους αντίστοιχους λογαριασμούς του προηγούμενου μήνα, ή κατά 6,26% αυξημένοι σε σχέση με δύο μήνες προηγουμένως, λόγω της μεταβολής της τιμής του καυσίμου διεθνώς.

Πρόσθεσε ότι στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 35%, ενώ επεσήμανε ότι στους λογαριασμούς από την 1η Απριλίου 2020 μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020, υπήρχε έκπτωση 10% που προσέφερε η ΑΗΚ λόγω πανδημίας.

Για να γίνει πιο αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς στους λογαριασμούς, ο κ. Ναθαναήλ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «ένας οικιακός πελάτης με κατανάλωση 800 kwh πληρώνει σήμερα €179 τη διμηνία, ενώ πέρυσι πλήρωνε €132 για την ίδια κατανάλωση».

Ο κ. Ναθαναήλ διευκρίνισε ότι αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση που παρατηρήθηκε στην τιμή των καυσίμων διεθνώς, σημειώνοντας ότι το κόστος του καυσίμου είναι πέραν των δυνατοτήτων κάλυψης της ΑΗΚ.

«Η ΑΗΚ, στο πλαίσιο υλοποίησης του αναπτυξιακού της σχεδιασμού, που περιλαμβάνει αξιοποίηση έργων ΑΠΕ, συμμετοχή στην έλευση φυσικού αερίου και προσαρμογή των μονάδων της για χρήση και φυσικού αερίου, επιδιώκει όπως η επίδραση του κόστους ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, να είναι όσο το δυνατό μικρότερη στη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος στους καταναλωτές», είπε ο κ. Ναθαναήλ.

Της Ελένης Χαραλάμπους