You are here

Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά

08/03/2002 15:38
Προκαλώντας ανησυχίες και νευρικότητα

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανήλθε σήμερα το πρωί η τιμή του μαύρου χρυσού, δημιουργώντας νέες ανησυχίες στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, η τιμή Βrent για τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου διαμορφώθηκε στα 23,80 δολάρια /ανά βαρέλι, ενισχυμένο κατά 1,08 δολ, ενώ λίγο νωρίτερα έφθασε και στα 24,15 δολ. /ανά βαρέλι.

Ως λόγοι της νέας αύξησης, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποδίδονται η απρόβλεπτων διαστάσεων διαμάχη στη Μέση Ανατολή, η εντεινόμενη κρίση μεταξύ του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί για το αν η Ρωσία θα παρατείνει, έως τα τέλη Ιουνίου, την απόφασή της για μείωση των εξαγωγών κατά περίπου 150.000 βαρέλια ημερησίως.

Πάντως, το αμερικανικό γραφείο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν ακολουθήσει νέα μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ κατά επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι τιμές του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθούν κατά 4 δολάρια ανά βαρέλι έως το τέλος του έτους, εκτιμώντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση από το πετρελαϊκό καρτέλ, η αύξηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.