You are here

Δέσμευση Ιταλίας για υλοποίηση αγωγού EastMed

21/09/2018 13:48

Τη δέσμευση της Ιταλίας στην υλοποίηση του έργου που αφορά τον αγωγό EastMed υπογράμμισε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Αντρέας Καβαλλάρις, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου αυτού για τη δημιουργία μιας νέας διόδου για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Η Ιταλία προσβλέπει να δει τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας για τον EastMed, στην οποία περιλαμβάνονται και ειδικοί από τη χώρα μας, είπε ο κ. Καβαλλάρι απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ με αφορμή πληροφορίες για την πιθανότητα υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed από τους ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, στη Bersheeba του Ισραήλ, στις 20 Δεκεμβρίου, οπόταν και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην ισραηλινή πόλη η επόμενη Τριμερής Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Ο Ιταλός Πρέσβης υπενθύμισε την υπογραφή τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Λευκωσία, του Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία για τον αγωγό EastMed, επισημαίνοντας πως ένας από τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο αυτού του Μνημονίου είναι η ετοιμασία της διακρατικής συμφωνίας και σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι συζητήσεις της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής που συστάθηκε.

«Η Ιταλία είναι δεσμευμένη σε αυτό το έργο σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε», σημείωσε ο κ. Καβαλλάρι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υλοποίησης του έργου αυτού που αφορά τη δημιουργία μιας νέας διόδου για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Είναι για αυτό που η Ιταλία ενδιαφέρεται για αυτό το έργο και είναι μέρος της ομάδας χωρών που υποστηρίζουν τις μελέτες βιωσιμότητας και άλλες μελέτες, σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμη πως πέραν της συνεργασίας των τεσσάρων χωρών, η υλοποίηση του έργου είναι θέμα και των ιδιωτικών εταιρειών που θα το αναλάβουν.

Ο κ. Καβαλλάρι είπε επίσης πως η Ιταλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην περιοχή σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα και πως «ιταλικές εταιρείες είναι παρούσες στην περιοχή και εμπλέκονται και στις δραστηριότητες στην Κύπρο».