You are here

Διαγωνισμός ΡΑΕΚ για συμμόρφωση ΑΗΚ

13/01/2017 13:09
Διαγωνισμό για την επιλογή εξειδικευμένου συμβούλου, ο οποίος θα εξακριβώσει τη συμμόρφωση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με το ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργία στη βάση του λειτουργικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της, προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Πρόκειται για μια σύμβαση που λήγει στο τέλος του 2018 με αξία €150.000 πλέον ΦΠΑ. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 13 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, ο γενικός στόχος του έργου είναι η εξασφάλιση της συμμόρφωσης της ΑΗΚ με το ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με το λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, αφού ο λειτουργικός διαχωρισμός σε μία ολοκληρωμένη επιχείρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του λογιστικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί η επιχείρηση, ο οποίος λογιστικός διαχωρισμός απαιτείται στο Νόμο και επομένως απαραίτητη, αναγκαία προϋπόθεση στη δημιουργία, διατήρηση και εφαρμογή.

Η όλη σύμβαση θα υλοποιηθεί σε τρεις διακριτές χρονικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος αφορά στον έλεγχο του οργανωτικού σχήματος που κατήρτησε η ΑΗΚ, η δεύτερη περίοδος αφορά στη διενέργεια στοχευμένων επιτόπιων ελέγχων στην ΑΗΚ και η τρίτη περίοδος περιλαμβάνει επίσης επιτόπιους ελέγχους και την σύνταξη αναλυτικής έκθεσης.

«Η ΑΗΚ οφείλει να λειτουργεί σαν μια πλήρως διαχωρισμένη Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση (ΚΟΕ) στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκό κεκτημένο και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται με τις ρυθμιστικές αποφάσεις 02/2014, 03/2014 και 04/2014 της ΡΑΕΚ», αναφέρεται στα έγγραφα του διαγωνισμού.