You are here

Διαβούλευση για κίνητρα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

09/01/2019 15:58

Σε διαβούλευση με αρμόδιους φορείς για νέα πιο φιλόδοξα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών κινήτρων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, βρίσκεται το υπουργείο εμπορίου σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η εκτελεστική εξουσία στοχεύει στην κατασκευή, από το 2019, νέων δημοσίων κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας με τον οικονομικά και τεχνικά βέλτιστο τρόπο καθώς και σε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης.

Λεπτομερή αναφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση κάνει ο υπουργός εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, σε απάντησή του προς τον βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει ότι σύμφωνα με τους περί της Ενεργειακής Απόδοσης Νόμους του 2009 έως 2015, από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να ανακαινίζεται ετησίως το 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων που είναι ιδιόκτητα και χρησιμοποιούνται από κεντρικές κυβερνητικές αρχές ή εναλλακτικά να εφαρμοστούν άλλα οικονομικώς αποδοτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε επιλεγμένα ιδιόκτητα δημόσια κτίρια προκειμένου να επιτευχθεί έως το 2020 ισοδύναμη ποσότητα εξοικονόμησης ενέργειας. 

Σημειώνεται ότι τα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις ριζικές ανακαινίσεις και μέτρα αλλαγής της συμπεριφοράς των χρηστών.

Συγκεκριμένα μέτρα έχουν προγραμματιστεί να ληφθούν στα κτίρια που χρησιμοποιούνται από κεντρικές κυβερνητικές αρχές και καταγράφονται σε σχετική έκθεση που έχει αποστείλει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, από το 2013 ξεκίνησαν έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση μέσω του συγχρηματοδοτούμενου με Ευρωπαϊκά κονδύλια έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΝ».

Το έργο περιλάμβανε τη ριζική ανακαίνιση δύο κτιρίων και την εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε άλλα δύο.

Δημόσια κτίρια με μηδενική κατανάλωση από το 2019, €20 εκ. από την ΕΕ

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρεται και στη σύσταση, το 2016, της επιτροπής αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων των κεντρικών κυβερνητικών αρχών που έχει στους όρους εντολής της την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από την κεντρική δημόσια διοίκηση και την κατασκευή, από το 2019, νέων δημοσίων κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας με τον οικονομικά και τεχνικά βέλτιστο τρόπο. 

Όπως σημειώνεται, για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας που έχει τεθεί μέχρι 2020, σε κτίρια που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από την κεντρική δημόσια διοίκηση, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους €20 εκ. από τα ευρωπαϊκά και διαρθρωτικά ταμεία της περιόδου 2014-2020 για υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης. 

Την ευθύνη υλοποίησης έχει αναλάβει το τμήμα δημοσίων έργων. 

Προς αναζήτηση πρόσθετων λύσεων

Ωστόσο, επειδή όπως σημειώνεται, αναμένεται η υποχρέωση για εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια να επεκταθεί μέχρι το 2030, η επιτροπή εξετάζει και άλλους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης όπως οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης, που θα κινητοποιήσουν προς αυτή την προσπάθεια και η ιδιωτική χρηματοδότηση.

Όσον αφορά την προώθηση των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα, το σχέδιο «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω», η πρώτη προκήρυξη του οποίου έγινε το 2015, προνοεί αυξημένη χορηγία στις περιπτώσεις κτιρίων που ανακαινίζονται σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. 

Ένα ακόμα κίνητρο που παραχωρείται, αποτελεί η εντολή 1 του 2014 για τα νέα κτίρια καθώς και για τα κτίρια που ανακαινίζονται, με την οποία δίνεται δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης κατά 5% σε περίπτωση που τα κτίρια είναι ενεργειακής κλάσης Α και τουλάχιστον 25% του συνόλου των ενεργειακών αναγκών τους καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, απαιτώντας δηλαδή να ικανοποιηθούν τουλάχιστον δύο από τα κριτήρια που καθορίζονται για κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. 

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει ότι τα υπουργείο έχει ξεκινήσει διαβούλευση με το τμήμα πολεοδομίας για αναθεώρηση της εντολής με νέα πιο φιλόδοξα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης ενώ, βρίσκεται επίσης, σε διάλογο με τη ΓΔ ΕΠΣΑ για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών κινήτρων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Μ.Χ.