You are here

Δίκτυο τηλεπικοινωνιών αναπτύσσει η ΑΗΚ

31/07/2021 06:00

Στη δημιουργία πιλοτικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών, προχώρησε η ΑΗΚ, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ Μιχάλης Κωμοδρόμος στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, «στην προσπάθεια του Οργανισμού για μετάβαση του ενεργειακού του δικτύου σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον, το πιλοτικό έργο έχει στόχο να αναδείξει τις εφαρμογές και προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν από τη χρήση ενός ιδιόκτητου τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών».

«Το ιδιόκτητο αυτό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, αφού συνδεθεί στο ενεργειακό δίκτυο της ΑΗΚ, θα αποτελέσει τον μεταφορέα και διακινητή ψηφιακών πληροφοριών, μέσω του οποίου θα παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας τηλεχειρισμών, τηλεμετρήσεων και τηλεπαρακολούθησης του δικτύου Διανομής από άλλα συστήματα συλλογής και παρακολούθησης δεδομένων όπως το SCADA Διανομής, MDMS κλπ», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κωμοδρόμος, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η ΑΗΚ να καταστεί ανταγωνιστής της Cyta στο άμεσο μέλλον.

«Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια ανταγωνισμού με τη Cyta όσο αφορά την εφαρμογή συστημάτων οπτικών ινών, ο σκοπός αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη ενός πιλοτικού συστήματος, το οποίο θα ενώνει υποσταθμούς, ώστε να διαπιστωθεί πως μπορούμε να μεταφέρουμε τις πληροφορίες που αφορούν στην Αρχή Ηλεκτρισμού και στα συστήματα της, από ένα σημείο σε άλλο», είπε.

Ο κ. Κωμοδρόμος επεσήμανε επίσης, ότι η επόμενη δεκαετία έχει να επιδείξει μεγάλες αλλαγές, όπως τα έξυπνα δίκτυα τα οποία χρειάζονται τις ανάλογες υποδομές. «Αυτή είναι η προσπάθεια μας όσο αφορά στην εφαρμογή τηλεπικοινωνιακού συστήματος αυτή την στιγμή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης της υποδομής οπτικών ινών, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΑΗΚ. 

Στα σκαριά σύστημα αξιολόγησης προσωπικού

Ερωτηθείς επίσης, ανέφερε, ότι βρίσκεται για έγκριση ενώπιον της κυβέρνησης το σχέδιο αξιολόγησης των εργαζομένων που ετοίμασε η ΑΗΚ. Σημειώνεται ότι η ΑΗΚ είναι ο πρώτος οργανισμός κοινής ωφελείας, στο πλαίσιο της κρατικής μηχανής που αποφάσισε να προχωρήσει σε αξιολόγηση του προσωπικού της σε πρότυπα εξωτερικού.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής ανέφερε ότι το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει αποσταλεί στην κυβέρνηση για έγκριση. Εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή και εξήγησε ότι το σχέδιο ήταν μια πρωτοβουλία που ανέπτυξε το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο σε συνεργασία με τη διεύθυνση της Αρχής και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πρόσθεσε ότι ήταν κοινή διαπίστωση ότι το υπάρχων σύστημα έχριζε αναβάθμισης, για το λόγο αυτό και ζητήθηκε η γνώμη εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό για το καταρτισμό του αναθεωρημένου σχεδίου αξιολόγησης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΗΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νέο αυτό σύστημα μπορεί να τεθεί ως βάση και για άλλες υπηρεσίες, κυβερνητικές και ημικρατικές.

Προκήρυξη διαγωνισμού για Μονάδα 6 στο Βασιλικό

Ο κ. Κωμοδρόμος, μεταξύ άλλων έργων που τρέχουν στην Αρχή αναφέρθηκε και στη Μονάδα 6 στο Βασιλικό, για την οποία αναμένεται να κατακυρωθεί διαγωνισμός εντός του 2021.  

Συγκεκριμένα είπε πως η ΑΗΚ, με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών, προκήρυξε μέσα στο 2020 Κοινοτικό Διαγωνισμό για την εγκατάσταση 6ης Μονάδας Αεριοστροβίλων Συνδυασμένου Κύκλου (ΜΑΣΚ) δυναμικότητας 160 MW, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, για να συμπληρώσει πως το Έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση, έλεγχο και αρχική λειτουργία.

«Ο Διαγωνισμός συμπεριλαμβάνει και τη μακρόχρονη συντήρηση «Long Term Service Agreement» (LTSA) των αεριοστρόβιλων μέχρι και τη συμπλήρωση της πρώτης μεγάλης συντήρησης (major overhaul). Οι προσφορές υποβλήθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση. 

Η διάρκεια εκτέλεσης του συμβολαίου είναι περίπου 28 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του.  Η Νέα Μονάδα Παραγωγής αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2023», είπε.

Διεύρυνση αξιοποίησης ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε πως όραμα της Αρχής είναι «ένα πράσινο ενεργειακά μέλλον», για να σημειώσει πως «από το 2014, έχει θέσει σε λειτουργία το πρώτο Φωτοβολταϊκό Πάρκο της Κύπρου στο Τσέρι ισχύος 3MW».

Είπε πως ένα νέο, μεγάλο έργο σταθμός στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, είναι το ΦΠ στο Ακρωτήρι Λεμεσού, συνολικής ισχύος 12MW, προσθέτοντας ότι σύμφωνα και με τις τελευταίες ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις, αναφορικά με την αδειοδότησή του, το έργο περνά στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του.

Επίσης, είπε ότι στο πλαίσιο της κοινοπραξίας της ΑΗΚ με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, «η πρώτη φάση έχει αδειοδοτηθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο της έκδοσης διαγωνισμού», ενώ συμπλήρωσε πως για τη δεύτερη φάση βρίσκονται στο στάδιο εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών. 

Παράλληλα, είπε πως η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε πως ολοκληρώθηκε πρόσφατα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ και στο νέο Περιφερειακό Γραφείο Αμμοχώστου-Λάρνακας.

Εξάλλου, ανέφερε πως αντίστοιχη μελέτη γίνεται και για τα υπόλοιπα κτίρια της ΑΗΚ παγκύπρια.

Έξυπνα Δίκτυα

Αναφερόμενος στα δίκτυα της ΑΗΚ, είπε πως αποτελούν το «κυκλοφοριακό» σύστημα όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που ρέει από την Παραγωγή μέχρι την τελική κατανάλωση, προσθέτοντας ότι μέσα στα νέα δεδομένα της Αγοράς Ηλεκτρισμού μετεξελίσσονται συνεχώς, μεταμορφώνοντας το παραδοσιακό σύστημα σε πλατφόρμα αμφίδρομης ροής ενέργειας και πληροφορίας.

Ο κ. Κωμοδρόμος είπε πως «οι έξυπνοι Μετρητές, αποτελούν μια μικρή επανάσταση», για να προσθέσει πως «μέσω των λειτουργικών τους δυνατοτήτων, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές, για παράδειγμα την αναλυτική πληροφόρηση για τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια».

«Σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ σχεδιάζεται η αντικατάσταση 400.000 συμβατικών μετρητών με έξυπνους, σε ένα χρονοδιάγραμμα που η υλοποίησή του θα αρχίσει το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Ήδη έχει εκδοθεί ο διαγωνισμός», ανέφερε.

Επιπροσθέτως, είπε πως «οι έξυπνοι μετρητές, το Σύστημα Ελέγχου Διανομής SCADA/DMS(System Control and Data Acquisition/Data Management System) και το σύστημα MDMS (το σύστημα δηλαδή διαχείρισης των μετρητικών δεδομένων), που αποτελεί θεμέλιο αξιοπιστίας και διαφάνειας για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, όλα αυτά είναι η βάση των έξυπνων δικτύων που αναπτύσσονται εξελικτικά από την ΑΗΚ στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της Αγοράς Ηλεκτρισμού».

Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης χρηστών Δικτύου

Για την εξυπηρέτηση των χρηστών δικτύου, είπε ότι «συνεχώς αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται» και «σύντομα θα αυτοματοποιήσουμε διαδικασίες προς όφελος του χρήστη, ο οποίος θα εξυπηρετείται μέσω διαδικτύου».

«Η υποβολή των αιτήσεων για έλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των κατοικιών και όλων των υποστατικών, θα γίνεται γρήγορα και εύκολα, διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας μας. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες σύγχρονες εφαρμογές που αφορούν στη διαδικασία διαχείρισης αίτησης σύνδεσης.  Πλέον ο αιτητής δεν θα είναι απαραίτητο να προσέρχεται στα κέντρα εξυπηρέτησης για να εξυπηρετηθεί», είπε.

Αναβάθμιση της εφαρμογής EAC Mobile App

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ είπε ακόμα ότι «η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets EAC Mobile App σύντομα θα αναβαθμιστεί σύμφωνα με τον Λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ», για να προσθέσει ότι «σκοπός είναι να προσφέρει περισσότερη, καλύτερη πληροφόρηση και νέες λειτουργίες στον καταναλωτή».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι πελάτες της ΑΗΚ Προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν τη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για διάφορες συσκευές, να βλέπουν στοιχεία του λογαριασμού τους όπως ιστορικό κατανάλωσης και να επιλέξουν να λαμβάνουν τον λογαριασμό τους ηλεκτρονικά», ενώ σημείωσε πως «πέραν των υφιστάμενων λειτουργιών, θα παρέχεται η δυνατότητα σε χρήστες δικτύου να καταχωρούν ηλεκτρονικά την ένδειξη του μετρητή τους».

Οι Βλάβες και οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, μια ιδιαίτερη χρήσιμη λειτουργία, θα παρουσιάζονται με νέο πιο φιλικό τρόπο, ανέφερε επίσης ο κ. Κωμοδρόμος, προσθέτοντας ότι το αναβαθμισμένο EAC Mobile App, αναμένεται να είναι διαθέσιμο τον Αύγουστο 2021.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωμοδρομος αναφέρθηκε και στην Υπηρεσία Εύκολης Πληρωμής, στη συνεργασία ΑΗΚ με Ταχυδρομεία, στην αναβαθμισμένη Τεχνολογία, στην αναβάθμιση Οδικού Φωτισμού, στα έξυπνα φωτιστικά και τους έξυπνους πάσσαλλους, στην υπηρεσία e-charge, στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στα Σχολεία της Κύπρου, καθώς και στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας.

Ε.Χ.