You are here

Έκκληση ΠτΔ για ταμείο υδρογονανθράκων

31/01/2019 11:35

Έκκληση προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για επίσπευση της έγκρισης του ταμείου υδρογονανθράκων που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής από το 2017, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο προεδρικό.

Μετά  τη σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι τα κόμματα αποφάσισαν ομόφωνα την επίσπευση της προώθησης του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες.

Πρόσθεσε ότι μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών της βουλής, έχει οριστεί την ερχόμενη Δευτέρα συνεδρία για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες αφορούν τις μελλοντικές γενιές, επεσήμαναν οι αρχηγοί των κομμάτων μετά την ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό.

O πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «ήταν πάγια θέση μας πως τα οποιαδήποτε έσοδα από τους υδρογονάνθρακες είναι για τις μελλοντικές γενιές. Εμείς θα στηρίξουμε το νομοσχέδιο γιατί αυτό προβλέπει, ότι τα έσοδα επενδύονται γα το μέλλον».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι εάν θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα πρέπει να εργαστούμε για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό.

«Η θέσπιση ενός ταμείου που θα έχει τις απαραίτητες πρόνοιες που θα στοχεύουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των τουρκοκυπρίων ότι το δικό τους μερίδιο δεν θα τύχει χρήσης μέχρι να λυθεί το κυπριακό, σίγουρα θα είναι ένα θετικό βήμα μπρος τα μπρος», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μετά από παράκληση προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής οικονομικών τη Δευτέρα. «Αποτελεί ένα νομοσχέδιο ύψιστης προτεραιότητας. Πρέπει άμεσα να προωθηθεί η ψήφιση του, πρέπει να νομοθετηθεί η όποια διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ευνοούμε την υιοθέτηση του ελβετικού μοντέλου και να αξιοποιούνται μόνο τα κέρδη από επενδύσεις.

Το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για το ταμείο υδρογονανθράκων και να εξετάσει οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις φέρει η Κυβέρνηση, είπε ο Κ. Παπαδόπουλος,.

«Προβληματίζει η αντίδραση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εμείς απαντούμε στις όποιες επικρίσεις λέγοντας ότι δεν πρέπει να διασυνδεθεί αυτό το νομοσχέδιο με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Το σημαντικό μερίδιο των εσόδων θα παραμένει εκεί διασφαλισμένο για όλες τις γενιές», τόνισε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο από τον περασμένο Μάρτιο και οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. Υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος», σημείωσε.

Θα πρέπει να πάει στην ολομέλεια τάχιστα και να ψηφιστεί, είπε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως «η Αλληλεγγύη θεωρεί ότι η συζήτηση στη Βουλή έχει ολοκληρωθεί -  και ήταν μια εξαντλητική πορεία η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου κατά τους προηγούμενους μήνες -  και ως εκ τούτου υιοθετούμε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής».

Πρόσθεσε ότι «το πνεύμα και το γράμμα αυτού του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μηχανισμών ώστε τα έσοδα σημερινά ή μελλοντικά από τους υδρογονάνθρακες να διατεθούν με διαφάνεια προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού στο σύνολό του, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι υπάρχει ομοφωνία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να οδηγηθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της βουλής για ψήφιση. Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξουν τροπολογίες, για να υιοθετηθεί το ταμείο με ένα νομοθετικό πλαίσιο ότι ο ουσιαστικός όγκος εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα επενδύεται για τις μελλοντικές γενιές και οι ελληνοκύπριοι αλλά και οι τουρκοκύπριοι θα έχουν το ίδιο όφελος».

Το ταμείο Υδρογονανθράκων είναι βασισμένο πάνω στις τουρκικές απαιτήσεις και όχι στο νορβηγικό μοντέλο και στόχος του είναι να εξυπηρετήσει μόνο την τ/κ πλευρά, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στην ΑΟΖ της Κύπρου και αφορούν το οικονομικό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ίδια η πολιτική ηγεσία του τόπου να διαχωρίζει τους πολίτες βάσει θρησκεύματος και εθνικής ταυτότητας για το σε ποιους θα παραχωρήσει τα λεφτά τα οποία θα προέλθουν μελλοντικά από αυτή την εξόρυξη.

Θέση του ΕΛΑΜ, ανέφερε, είναι ότι το Ταμείο είναι ένα και καλύπτει όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οτιδήποτε άλλο, πρόσθεσε, είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετεί τούρκικες διεκδικήσεις.

ΓεΣΥ

Όσον αφορά την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι εκφράστηκε από όλους αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του, όπως αυτό έχει αποφασιστεί και σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί ομόφωνα.

Τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και η Κυβέρνηση εξέφρασαν τη βούληση και την ετοιμότητα τους να αντιμετωπίσουν κατά την πορεία εφαρμογής του Σχεδίου τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί άφησαν να νοηθεί ότι κάποια κόμματα δεν συναινούν πλέον στην εφαρμογή του νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια γενική συζήτηση. Το ΓΕΣΥ είναι ήδη θεσπισμένο με νομοθεσία και είναι στη φάση της εφαρμογής του. Απόψεις και προβληματισμοί υπάρχουν πάντοτε. Σημασία έχει ότι εκφράστηκε από όλους αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ ως έχει».

Σε ερώτηση για τις εισηγήσεις της ΟΕΒ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει νομοθεσία του κράτους θεσπισμένη που πρέπει να εφαρμοστεί. Η Κυβέρνηση εξετάζει πώς θα εφαρμόσει το ΓΕΣΥ. Σήμερα με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκφράστηκε η κοινή αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του Σχεδίου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν επικρίσεις από πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν έχει γίνει αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ότι δεν δημιουργήθηκε ακόμα μονάδα πρώτων βοηθειών για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η δημιουργία υπηρεσίας πρώτων βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Κριτική μπορεί να γίνει γιατί για όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Μακάρειο Νοσοκομείο δεν υπήρξε αυτή η μονάδα. Τώρα, είναι η ώρα που θα υπάρξει. Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία του ΓΕΣΥ είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και έτσι θα προχωρήσουμε».

Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, o κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι πρόκειται για την πιο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ή θα γίνει ποτέ στον τόπο και αποσκοπεί να δοθεί το δικαίωμα στον κάθε ασθενή πλούσιο ή φτωχό, αστό, εργάτη ή αγρότη να επιλέξει τον γιατρό και το νοσηλευτήριο της προτίμησής του.

Για αυτό, είπε, «απαιτούμε, ως κόμμα, από τον ΟΑΥ και τον ΟκΥΠΥ, να εφαρμόσει αυτά που ψηφίσαμε ως Βουλή, αλλά να δώσει την ουσιαστική επιλογή σε αυτόν τον Κύπριο φορολογούμενο που θα αρχίσει να πληρώνει από την 1η του Μάρτη, ότι από τη στιγμή που πληρώνει θα έχει τις επιλογές που η νομοθεσία προβλέπει αλλά και ο πολιτικός κόσμος έχει υποσχεθεί».

Σε σχέση με το ΓεΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του με την ΟΕΒ, το ΔΗΚΟ εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση για αναστολή των εισφορών, ωστόσο αναγνωρίζει ότι ήδη διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου.

«Εμείς επιμένουμε ότι το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αντιμετωπίσουμε στην πορεία, αν είναι, τα όποια πρακτικά προβλήματα προκύπτουν από την υλοποίηση της πιο πολύπλοκης μεταρρύθμισης στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδήριτη αναγκαιότητα, δήλωσε  ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι η συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης του ιατρικού κόσμου δεν συμβάλλει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι αποτελεί απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης και του ΟΑΥ να διαπραγματευθούν με τους γιατρούς για να υπάρξει συμβιβασμός και να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ χωρίς να παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς κανένα δισταγμό στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου για φοροαπαλλαγή των Κύπριων πολιτών από τα ιατρικά έξοδα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ δεδομένου ότι θα καταθέτουν αποδείξεις στον φόρο εισοδήματος.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ είναι από τα λίγα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα και τέθηκαν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή τους.

Το ΕΛΑΜ είπε, θα συνεχίσει να στηρίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά θα πρέπει παράλληλα να ληφθούν μέτρα για τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Δικαιοσύνη

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε συζήτηση και για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να δώσουν προτεραιότητα στην εξέταση των νομοσχεδίων αμέσως μετά την κατάθεσή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν η σωστή και ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της δικαιοσύνης στο τόπο. Πρόσθεσε ότι ο κώδικας όπως έχει ανακοινωθεί, επιλύει τα προβλήματα που είχαν αναδειχθεί από τον δημόσιοι διάλογο τις προηγούμενες εβδομάδες.  Είπε επίσης ότι χρειάζεται να συνεργαστούν όλοι για τη μεταρρύθμιση στο θέμα της δικαιοσύνης και πρέπει να εμπλακούν και το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Γενικός Εισαγγελέας και οι νομοθέτες.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει δημοσιοποιήσει κώδικα δεοντολογίας για τον τρόπο που θα λειτουργούν οι δικαστές στα πλαίσια της απονομής της δικαιοσύνης.

Το ΔΗΚΟ, είπε, δεσμεύεται ότι θα εξετάσει τον κώδικα δεοντολογίας και θα επανέλθει με δικές του εισηγήσεις, και με προώθηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, ότι νομοθετικά θα απαγορεύεται η εκδίκαση οποιασδήποτε υπόθεσης με δικηγόρο με τον οποίο ο δικαστής έχει είτε άμεση είτε έμμεση σχέση.

Αναφορικά με τη δικαιοσύνη ο κ. Περδίκης είπε ότι ο κώδικας δεοντολογίας είναι «ανέκδοτο». Έκανε λόγο για ανάγκη η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Η Βουλή πρέπει να νομοθετήσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πρόταση νόμου του Κινήματος και του ΔΗΚΟ κατατίθεται αύριο Παρασκευή  στη Βουλή για ασυμβίβαστο των Δικαστών.

Αναφορά έκανε και στον κώδικα δεοντολογίας και τον νόμο περί ασυμβίβαστου που θα έπρεπε να υπάρχει και για τη Βουλή σύμφωνα με τις συστάσεις της GRECO.

Ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από τον κώδικα δεοντολογίας που ανακοινώθηκε. Όπως είπε τόσο οι δικαστές όσο και ο κάθε δημόσιος αξιωματούχος, όσο και το κάθε πολιτικό πρόσωπο γνωρίζει το τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί να κάνει χωρίς να χρειάζεται γραπτώς κώδικας.

«Για μας η δικαιοσύνη είναι κάτι το οποίο αφορά όλο τον λαό και το αντιμετωπίζουμε όπως το αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης. Οφείλει η δικαιοσύνη να είναι δίκαιη προς όλους τους πολίτες, είτε είναι πλούσιοι, είτε είναι φτωχοί, είτε κατέχουν αξιώματα, είτε δεν κατέχουν αξιώματα», ανέφερε.