You are here

Έλεγχοι για αισχροκέρδεια στα καύσιμα

17/01/2005 17:15
Προληπτικούς ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας θα διενεργεί ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) σε συνεργασία με το τμήμα Τελωνείων. Αυτό ανέφερε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών ο πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ Γιώργος Δημητρίου κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του οργανισμού. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ο έλεγχος θα διενεργείται στη βάση των αποδείξεων αγοράς.

Είπε ακόμα ότι, από τις συνδρομές των μελών του ΚΟΔΑΠ τα έσοδα υπολογίζονται στα £7,7 εκ. ετησίως. Οι συνδρομές καθορίσθηκαν σε 0,28 σεντ ανά χιλιόγραμμο για το μαζούτ και 0,33 σεντ ανά λίτρο πωληθέντος υγρού καυσίμου. Η εφαρμογή της πληρωμής συνδρομής άρχισε την 1 Ιανουαρίου του 2005. Σημείωσε ότι τα μέλη του ΚΟΔΑΠ μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές. Σε πρώτο στάδιο πάντως ο οργανισμός θα καλύπτει το κόστος των τόκων για τα δάνεια που θα συνάψει ώστε να προχωρήσει στην αγορά των αποθεμάτων των 60 ημερών, για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από το κόστος αγοράς των αποθεμάτων. Σήμερα μπορούν να αποθηκευτούν αποθέματα για 30 μέρες στο τερματικό στη Λάρνακα, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες η αποθήκευση θα γίνεται στην Ελλάδα με βάση τη διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφθεί. Συνολικά η Κύπρος χρειάζεται 2.2 εκ. τόνους καύσιμα το χρόνο.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα £57 χιλ. που προέρχονται από κρατική χορηγία και έξοδα £45.7 χιλ.

Κριτική για Ταμείο Αναπήρων

Τα πυρά της επιτροπής Οικονομικών πάντως δέχθηκαν οι λειτουργοί του Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΑΑ) για την καθυστέρηση που επέδειξαν στην κατάθεση του προϋπολογισμού του Ταμείου για το 2004. Ο πρόεδρος της επιτροπής Άριστος Χρυσοστόμου είπε ότι καμιά δικαιολογία δεν γίνεται αποδεκτή για τα μέλη της Επιτροπής, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε ότι το κόμμα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο Διευθυντής του Ταμείου Νέλσον Νεοκλέους είπε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις μελέτες καλύτερης αξιοποίησης του ταμείου και αναβάθμισης του Κέντρου. Ο προϋπολογισμός των δαπανών του Ταμείου για το 2004 είναι £202.099. Διευκρίνισε ότι στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα προσωπικού. Τα έσοδα του Ταμείου για το 2004 από πωλήσεις προϊόντων παραγωγής του κέντρου ανέρχονται στις £142 χιλ.

Είπε ακόμα ότι η Νομική Υπηρεσία επεξεργάζεται τρία σχέδια κανονισμών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρίες.