You are here

Εν αναμονή μειώσεων στις τιμές καυσίμων

03/12/2021 07:24

Μειώσεις στις τιμές καυσίμων αναμένουν φορείς της αγοράς τις επόμενες ημέρες, μετά τη μείωση κατά 11% έως 12% των διεθνών τιμών πετρελαίου μπρεντ.

Από τα περίπου 84 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε περίπου στα 72 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου καταναλωτών Μάριο Δρουσιώτη.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μειωθεί η τιμή των καυσίμων κατά 1,5 με 2 σεντ το λίτρο, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα η μείωση στην τιμή των καυσίμων υπολογίζεται να ανέλθει στα 6 έως 7 σεντ ανά λίτρο.

«Ήδη έχουν παρατηρηθεί ανεπαίσθητες μειώσεις γύρω στα 8 δέκατα της μονάδας στην τιμή της βενζίνης και κατά 3 δέκατα της μονάδας η τιμή του πετρελαίου κίνησης», επεσήμανε ο κ. Δρουσιώτης.

Διευκρίνισε ότι η μείωση στις τιμές των καυσίμων έρχεται ετεροχρονισμένα στην Κύπρο, επειδή οι εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών προσθέτουν το νέο φορτίο στο υφιστάμενο απόθεμα και συνυπολογίζουν τη μείωση της τιμής στη βάση της τιμής του παλιού και του νέου φορτίου.

Ως εκ τούτου, εξήγησε, η ουσιαστική μείωση στις τσέπες των καταναλωτών θα διαφανεί σε 10 με 15 ημέρες, καθώς οι εταιρείες εισάγουν νέο φορτίο κάθε 8 με 10 ημέρες.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 κυμαίνεται στα €1,35.8, με την πιο χαμηλή στο €1,31.3 και την πιο ψηλή στο €1,40.8.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή κυμαίνεται στα 0,95 σεντ, με τη φθηνότερη στο 0,91 και την πιο ψηλή στο €1,2.

Την μείωση των διεθνών τιμών καυσίμων επεσήμαναν και κόμματα τις προηγούμενες μέρες, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν στο ίδιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, υπενθύμισε παλαιότερη αναφορά του γενικού ελεγκτή σύμφωνα με την οποία ένα σεντ αύξηση στις τιμές ετησίως, επιφέρει επιπρόσθετα κέρδη περίπου €8 εκατ. στις εταιρείες.

Αναφέρθηκε επίσης, σε θέματα όπως η προώθηση της υγραεριοκίνησης, η χρήση διατάγματος καθορισμού πλαφόν στη λιανική τιμή καυσίμων και στην ανάγκη ελέγχου της κερδοφορίας και της αισχροκέρδιας από εταιρείες.

Της Ηρώς Ευθυμίου