You are here

Επανέρχονται χορηγίες για φωτοβολταϊκά, ηλιακούς, μονώσεις

29/03/2021 07:00

Σύντομα θα προκηρυχθούν τα ετήσια σχέδια χορηγιών του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μεμονωμένες επενδύσεις οι οποίες θα αφορούν θερμομόνωση οροφής, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Διευκρινίζει, παράλληλα ότι το σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων (πόρτες και παράθυρα) είναι το «Εξοικονομώ- Αναβαθμίζω» που αφορά συνδυασμό μέτρων.

Η κ. Πηλείδου, κληθείς από τη StockWatch, να διευκρινίσει εάν το σχέδιο «Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω στις κατοικίες» αποκλείει κάποιους ενδιαφερόμενους, ξεκαθάρισε ότι «το σχέδιο δεν ευνοεί και δεν αποκλείει κανένα. Αντίθετα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται, να εναρμονίσουν την οικία τους με βάση τις σύγχρονες τάσεις της πράσινης ανάπτυξης, λαμβάνοντας κρατική χορηγία».

Χαρακτηρίζει το σχέδιο γενναιόδωρο και σημειώνει ότι «η παραχώρηση του 60% της δαπάνης, η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες προκηρύξεις, είναι μία εξαιρετικά σημαντική βοήθεια για τον μέσο πολίτη, ενώ οι ευάλωτες ομάδες θα κληθούν να πληρώσουν μόνο το 20% της δαπάνης. Και σίγουρα ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο σπίτι βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%, με ανάλογη ετήσια εξοικονόμηση σε ρεύμα για θέρμανση και ψύξη και από τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάτι που αφορά και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Διευκρινίζει επίσης ότι παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον από τους πολίτες, για το σχέδιο «Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω στις κατοικίες», το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο, ακριβώς για να μην αποκλείεται κανένας.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση σύντομα θα χρηματοδοτήσει με εθνικούς πόρους αντίστοιχο με το σχέδιο «Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω στις κατοικίες», για να καλύψει τις περιοχές των Βάσεων.

Με βάση το εν λόγω σχέδιο, οι κατοικίες για τις οποίες οι πολίτες δύνανται να υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:

1. Να έχουν λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ με οικιακή διατίμηση και ο λογαριασμός αυτός να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο.

2. Η αίτηση για πολεοδομική άδεια να έχει κατατεθεί πριν την 21η Δεκεμβρίου 2007.

3. H κατηγορία ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας να είναι Γ ή χαμηλότερη.

4. Να μην έχει τύχει επιχορήγησης στα πλαίσια οποιασδήποτε πρόσκλησης του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες» της ΠΠ 2014-2020 ή από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες.

Η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, χαρακτήρισε το σχέδιο πολύ γενναιόδωρο «διότι καλύπτει θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών, φωτοβολταϊκών, κλιματιστικών, μπαταριών αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας κ.ά. ενώ το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 60% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, ενώ στους ευάλωτους καταναλωτές το ποσοστό αυξάνεται στο 80%».

Επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους, συνολικά υπάρχουν διαθέσιμα €30 εκατ. στην πρώτη προκήρυξη από ένα σύνολο €70 εκατ. 

«Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι τεράστιο και αυτό το οποίο θα διαπιστώσουν στην πορεία υλοποίησης των αιτήσεών τους είναι η απλοποίηση της μεθόδου ελέγχου που έχουμε εφαρμόσει, η οποία περιορίζει τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία. Δεν θα ζητούνται προσφορές, τιμολόγια και αποδείξεις. Για κάθε δαπάνη θα υπάρχει προκαθορισμένο επιλέξιμο κόστος. Αυτό σημαίνει πολύ πιο ταχεία εξέταση των αιτήσεων. Βεβαίως θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για έλεγχο των έργων και των δαπανών», καταλήγει η Υπουργός.

Της Ηρώς Ευθυμίου