You are here

Επί τάπητος θέματα ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού

25/02/2022 17:54

Θέματα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και η ανάγκη να μελετηθεί η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών κατάλληλης δυναμικότητας και η διοχέτευση του παραγόμενου ρεύματος να γίνει με τρόπο που να μην ευνοείται ή τίθεται σε δυσμενέστερη θέση κάποιος από τους συντελεστές της αγοράς, έθεσε το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) σε συνάντηση του με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η οποία δεσμεύτηκε να τα μελετήσει.

Σε ανακοίνωση το ΕΤΕΚ αναφέρει πως «η παρέμβαση του έχει ως στόχο τον προβληματισμό και τη σύνθεση απόψεων για να θωρακιστεί το μέσο νοικοκυριό και η μικρομεσαία επιχείρηση από τη μεγάλη διακύμανση (τάση αύξησης) των τιμών ενέργειας και για να διασφαλιστεί ότι τα βάρη και τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης θα μοιραστούν δίκαια και δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες κερδοσκοπίας ορισμένων».
 
Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστική αγορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ζητήθηκε από μέρους του Επιμελητηρίου, «να μελετηθεί εκ νέου και να προβληματίσει η χρήση της οριακής τιμής πώλησης ανά περίοδο (δηλαδή η πιο ψηλή τιμή ενέργειας που περιλήφθηκε στις ποσότητες πώλησης) για καθορισμό της τιμής πώλησης και αντί αυτού να γίνεται χρήσης της πραγματικής τιμής (πλέον εύλογου κέρδους) του κάθε παραγωγού που δηλώνει διαθεσιμότητα».
 
Η εισήγηση αυτή, σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, εδράζεται στο γεγονός ότι η δυναμική της προσέγγισης της οριακής τιμής πώλησης με βάση τα χαρακτηριστικά του κυπριακού συστήματος, δημιουργεί προϋποθέσεις υπερβολικού κέρδους και δεν κεφαλαιοποιεί πλήρως τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος του μικρομεσαίου καταναλωτή.
 
Επιπλέον, το Επιμελητήριο ζήτησε «να μελετηθεί εκ νέου και να προβληματίσει η ρύθμιση της προημερήσιας αγοράς και το αναγκαστικό ποσοστό εμπορίας για την Προμήθεια ΑΗΚ, κάτι το οποίο θα αναγκάζει την ΑΗΚ να προμηθεύεται ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από την προημερήσια αγορά και όχι απευθείας μέσω διμερών συμβολαίων».
 
«Αυτό το ποσοστό σε συνδυασμό με την πρόνοια της Οριακής Τιμής θα καθυστερήσει τη μετακύλιση των χαμηλών τιμών ΑΠΕ προς τους τελικούς καταναλωτές, αφού είναι αρκετά μεγάλο σε σύγκριση με το ποσοστό παραγωγής ΑΠΕ από τους ανεξάρτητους παραγωγούς», σημειώνει.
 
Το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι σε επιστολή του, βάση της οποίας διευθετήθηκε η συνάντηση με την ΡΑΕΚ, είχε ζητήσει να συζητηθούν οι αδυναμίες που φάνηκε να έχει το Σχέδιο παραγωγής από ΑΠΕ του 2018 και ειδικότερα των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.
 
Επίσης, το Επιμελητήριο έθεσε προβληματισμούς στο «κατά πόσο η πολυαναμενόμενη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και ο τρόπος που είναι δομημένη θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα (επόμενη 7ετία) σε μείωση της τιμής της ηλεκτρικής κιλοβατώρας για το  μέσο νοικοκυριό ή τη μικρομεσαία επιχείρηση».